Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина и Запад не испуњавају ништа – шта онда може да се очекује од сусрета у Бриселу

© Sputnik / Теодор АнастасијевићСкуп у Косовској Митровици
Скуп у Косовској Митровици - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
Пратите нас
Пред нову рунду дијалога Београда и Приштине која је заказана за 27. фебруар Срби са Косова и Метохије осећају бојазан знајући да су Приштина и међународна заједница постали шампиони у неиспуњавању својих обавеза, каже за Спутњик Александар Гуџић, историчар из Грачанице.
„Нова рунда долази након свега што се дешавало од ситуације на северу до бројних неуспелих преговора, а оно што је искуство научило Србе је да сви ти споразуми који су потписани не испуњавају се. Приштина и међународна заједница постали су шампиони непримене споразума и договора, тако да Срби немају велика очекивања од нове рунде дијалога“, каже Гуџић.
Оцењујући безбедносну ситуацију која је тренутно забрињавајућа за Србе, Гуџић каже да би искрено волео да се и та тема нађе на столу у Бриселу.

„Искрено се надам да ће о безбедности бити речи. Дешавања у претходних годину дана су умногоме нарушила ионако крхке односе Срба и Албанаца и сведоци смо да с времена на време долази до инцидената и на југу где је забележен случај и рањавања српске деце код Штрпца и у Косовском Поморављу, тако да се надам да ће и о овој теми бити речи“, истиче Гуџић.

Када је у питању Заједница српских општина Гуџић је мишљења да ће она бити формирана, али страхује да ће њена надлежност бити сведена на невладину организацију.
„Мислим да ће се ЗСО формирати у неким следећим преговорима, оно чега се бојим је да ће та заједница, организација, институција, или како се већ буде звала, бити једна љуштура, невладина организација без ингеренција и тога се бојим јер је то чини ми се намера и идеја Приштине, а да од Београда мало зависи. Јер су, као што сам већ рекао Приштина и међународна заједница шампиони у неиспуњавању својих обавеза и не видим како би Београд могао да их сперечи у томе осим повлаћења свих својих потписа“, закључио је Гуџић.
Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
СРБИЈА
Лајчак очекује прихватање ЕУ плана за КиМ: Открио кад ће бити објављен и шта следи ако неко одбије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала