- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Жељка Цвијановић: Прекршен је Устав - није било једногласне одлуке Председништва БиХ о гласању у УН

© Sputnik / Лола ЂорђевићЖељка Цвијановић
Жељка Цвијановић - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
Пратите нас
Српски члан и председавајућа Председништва Жељка Цвијановић рекла је да је министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић инструкцијом о начину гласања у УН прекршио Устав БиХ, јер није било једногласне одлуке Председништва које је надлежно за вођење спољне политике.
"МИП БиХ се обраћа Председништву које је задужено за спољну политику и након што добије ставове Председништва, прослеђује их даље релевантној мисији или амбасади на поступање. У овом случају Конаковић је добио различите ставове, што значи да нема једногласне одлуке и да је он само могао да тражи од Мисије у Њујорку да буде уздржана, а не да заузима ставове и да се прикључује различитим квалификацијама", рекла је Цвијановићева за РТРС коментаришући јучерашње гласања у УН-у о резолуцији којом се Русија позива да се повуче из Украјине, односно став БиХ по том питању.
Она је истакла да је тиме учињена велика грешка и настављена стара пракса поступања Министарства иностраних послова БиХ.
Подсјећамо, Генерална скупштина УН-а је са 141 гласом за, седам против и 32 суздржана, изгласала је јуче антируску резолуцију о Украјини, а БиХ је била једна од земаља које су подржале резолуцију.
Из Кабинета српског члана Председништва БиХ упућен је допис министру спољних послова БиХ Елмедину Конаковићу, у којем је затражено да представник БиХ буде уздржан, јер није постигнута сагласност троје чланова Председништва.
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
РЕГИОН
Додик: Инструкцијом министра спољних послова о гласању у УН прекршен Устав
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала