- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Фалило је само неколико метара“: Необична прича чији је исход можда одредио судбину Римског царства

CC0 / Pixabay / Римски војници
Римски војници - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Пратите нас
Током првог века нове ере у близини модерног Коблеца у Немачкој Римљани су изградили два логора у чијој непосредној близини су експлоатисали сребро. Дани и недеље су пролазили и ускоро су се претворили у месеце, а рудари обесхрабрени лошим учинком решили су да одустану и оду.
Оно што нису знали јесте да им је фалило још само неколико метара да открију огромну жилу, која је према неким проценама могла да промени судбину целог царства.
Ископавања на овом локалитету који припада општини Бад Емс су започета 2016. године. Како су археолози све дубље копали, постајали су свеснији да се на њему крију бројне тајне и изненађења. Као прво, неколико фрагмената дрвета довело их је до открића рова, након чега је утврђено да они окружују два утврђена логора.
Геомагнетна инспекција открила је да постоји један већи војни камп, величине осам хектара, што је еквивалент величини осам фудбалских терена. Он је био окружен палисадом, заједно са 40 дрвених кула у које је могло да се смести ни мање ни више него 3.000 војника. Поред тога, унутар ограђеног простора, откривена је ливница са новчићима из 43. године нове ере, што је омогућило прецизније датовање. Одмах до њега, на растојању од километар, налазио се и мањи логор.
Сви налази су упућивали да је њихова сврха била вађење и прерада метала.

Зашто су логори напуштени

Тацит у једном од својих дела обавештава да су Римљани за време цара Клаудија из Магна Геманиа покушавали да довуку што више сребра. У ту сврху изграђени су логори у којима се минерал вадио, складиштио и прерађивао - попут описаних.
Пошто је сребро било веома цењено и код германских племена, овај тип насеља био је веома заштићен и утврђен, о чему сведочи присуство караула и ограде.
Међутим, исти аутор наводи да су око 47. године нове ере Римљани одустали од покушаја јер је принос био сувише мали. Радници нису баш били одушевљени задатком који је наредио цар, па су му чак послали и једно писмо у ком га моле да унапред одликује одговорне за рударску операцију, како не би вршили превелик притисак на њих да пронађу руду.
Оно што нико од њих није знао јесте да су били само неколико метара удаљени од огромне жиле сребра, из које су могли да експлоатишу око једне тоне руде годишње у наредних 200 година.
Уколико се узме у обзир да се царство током 3. века суочио са великом кризом, онда се долази до закључка да нису ни били свесни како су били само на корак од открића које је могло даих спаси инфлације и пропасти Западног римског царства, пренела је „Национална географија“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала