- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хиљаде људи протестовало у Берлину: Траже прекид испорука оружја Украјини

© AP Photo / Michael SohnПротести у Берлину
Протести у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Пратите нас
Хиљаде људи окупило се у Берлину како би подржали мировне иницијативе и изразили свој став против испорука оружја Украјини, јавља дописник Спутњика.
Посланица Бундестага из странке Левица Сара Вагенехт позвала је грађане да изађу на протестну шетњу. По њеним речима, Немци би требало да захтевају од канцелара Олафа Шолца да одмах заустави ескалацију сукоба, да престане да испоручује кијевском режиму наоружање и да стане на чело европске мировне иницијативе.
Она је на протесту рекла да Немци који се залажу за мир не желе да се из немачких тенкова пуца на праунуке оних које су нацисти током рата убијали до истребљења.
"Данас политичари у нашој земљи чије је уједињење постало могуће захваљујући Михаилу Горбачову желе да униште Русију. Сада ће поново немачки тенкови пуцати на руске војнике", рекла је Вагенехт.
Критиковала је Русију због онога што се дешава у Украјини али је истакла да се не сме заборавити шта је претходило сукобу и историја уопште.
И припадници десничарске странке Алтернатива за Немачку позвали су грађане да учествују у догађају, истакавши да је неопходно превазићи унутрашње политичке несугласице ради тежње ка миру.

Према прелиминарним проценама организатора, на митингу је учествовало преко 25.000 људи. Они су носили плакате и транспаренте са натписима „То није наш рат“, „Дипломатија, а не оружје“, „Стидим се Немачке којом управљају лобисти оружане индустрије“ , „Немачко оружје поново убија Русе и Украјинце“.

Простор на којем су се окупили демонстранти обезбеђивала је полиција.
У саопштењу којим је била најављена акција наводи се да демонстранти нису у могућности да утичу на власти САД или Русије, али да имају право и да су дужни да се обрате својој влади.
„Позивамо канцелара да заустави ескалацију и испоруке оружја. Одмах! Он треба да стане на чело јаког савеза у циљу прекида ватре и мировних преговора како на нивоу Немачке, тако и Европе. Одмах! Јер сваки изгубљени дан кошта још хиљаду живота и приближава нас трећем светском рату“, саопштили су организатори акције.

Протест и у Мадриду

У Мадриду је данас одржан марш против војне стратегије НАТО-а и слања оружја Украјини, јавља дописник Спутњика.
Демонстрацију је организовало Народно удружење против рата које окупља различите организације и приватна лица.
Протест је почео на једном од централних тргова шпанске престонице Кало и завршио се митингом испред зграде Министарства спољних послова Шпаније.
Демонстранти су протестовали против повећања војних буџета, који сада износе око 2% БДП-а земље, тражећи да се та средства преусмере на социјалну потрошњу и подршку становништву услед раста цена струје, основних производа и услуга.
Немачки тенк леопард 2 - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2023
Специјална операција у Украјини
У Минхену протести против испорука оружја Украјини /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала