Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти пред Брисел: Бићемо конструктивни, очекујемо признање Косова

© AP Photo / Darko BandicАљбин Курти долази на Блед стратешки форум у Словенији
Аљбин Курти долази на Блед стратешки форум у Словенији - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Пратите нас
Тзв. Премијер Косова Аљбин Курти поручио је на седници Главног одбора Покрета Самоопредељење да је Косово посвећено дијалогу са Србијом и да тренутни статус косовско-српских односа није нормалан.
Курти је изјавио да је у дијалогу са Србијом, Косово било конструктивни и изнео очекивања да ће коначан резултат дијалога бити међусобно признање.
„Били смо и бићемо посвећени, конструктивни, принципијелни и креативни. Дијалог у Бриселу је дијалог за нормализацију односа између Косова и Србије, то је дијалог о статусу односа, садашњи статус односа није нормалан, а нормалан статус је добросуседски. Дакле, узајамно признање као суштина, а реципроцитет као принцип“, рекао је Курти.
Курти се осврнуо и на разговоре које је водио претходних дана и том приликом истакао да су немачки канцелар Олаф Шолц и француски председник Емануел Макрон јасно ставили до знања да без признавања независности Косова нема европских интеграција за земаље у окружењу.
Он је поновио критике на рацун иницијативе Отворени Балкан.
„Али ми смо били проактивни у вези са иницијативама попут Берлинског процеса. У Берлину, после скоро две године преговора, у новембру 2022. потписана су три споразума која је пре два дана скупштина ратификовала показујући тиме нашу озбиљност у односу на регионалне и европске интеграције. Косово је демократска земља која ће увек показивати конструктивност и енергију уз једини услов да се према њој односи са поштовањем и једнакошћу са другима“, рекао је Курти.
Курти је поновио да очекује визну либерализацију за грађане Косова најкасније од 1. јануара 2024. године, као што је, како каже, јавно обећано.
За понедељак су у Бриселу заказани нови разговори главних преговараца Београда и Пристине, Александра Вуцица И Аљбина Куртија а тема разговора биће Европски план за нормалозацију односа, док се очекују и разговори о Заједници српских општина.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала