- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Министарство културе: Иступ Јетона Незираја лицемерна провокација

© Фото : Народно позориште Приштина са седиштем у Грачаници/ПромоАристофанов комад политички у пуном смислу тог појма
Аристофанов комад политички у пуном смислу тог појма - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Пратите нас
Српско Министарство културе одбацује и осуђује наводе драматурга из Приштине Јетона Незираја усмерене против Народног позоришта у Приштини, са привременим седиштем у Грачаници, посебно оне да је ова позоришна установа „пропагандно оружје Владе Републике Србије у њеној хегемонистичкој политици“.
Министарство у свом саопшењу упозорава да овакви иступи представљају крајње лицемерну и циничну провокацију, имајући у виду да је управо ова установа културе (Народно позориште Приштина) у изузетно тешким околностима, бруталним актима сецесионистичке политике, која промовише насиље на рачун демократског дијалога и културе, изгнана из свог града и протерана са своје матичне сцене у Приштини.
„Подсећамо да је ово позориште основано 1948. године у Приштини од стране Републике Србије и да је до 1999. године радило као мултиетничка институција са Српском и Албанском драмом, које су представе изводиле на српском и албанском језику, да би одлуком Владе Републике Србије обновило свој рад на Косову и Метохији 2004. године и до данас реализовало велики број позоришних представа које су режирали неки од најеминентнијих редитеља: Милан Караџић, Горан Марковић, Слободан Скерлић, Горчин Стојановић, Милан Нешковић и многи други“, истичу из Министарства.
Ова установа, подсећају из Министарства културе, данас своје представе реализује на новој матичној сцени у Грачаници, као и у другим деловима Косова и Метохије, где живи српско становништво, будући да у Приштини, граду у коме је основано, није преостао готово ниједан српски гледалац ових представа.
„Називати такву установу, која служи културним потребама најугроженије етничке заједнице у Европи, Србима на Косову и Метохији, оружјем великосрпске хегемонистичке пропаганде је истовремено ужасно и изузетно опасно по безбедност Срба на Косову и Метохији, културу, као и елементарно право културних радника у овој установи на рад, постојање и уметничко изражавање, као и очување културе и језика“, наводи се у саопштењу.
У ауторском тексту названом „Позориште као машинерија политичке пропаганде (1)“, на порталу „Сбункер“, на енглеском и албанском језику, драмски писац Јетон Незирај у тврди да театар у Грачаници служи интересима хегемонистичких апетита Владе Србије и њиховим настојањима да покажу „своје власништво над Косовом“.
Сцена из представе Народног позоришта Приштина са седиштем у Грачаници - Sputnik Србија, 1920, 23.02.2023
КУЛТУРА
Шта се крије иза завесе: Толерантни албански писац означио српско позориште као мету за уништење
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала