- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Чему се нада Мило и какав му је закулисни план

© Sputnik / Бобан НововићГласање у Подгорици
Гласање у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Пратите нас
Кандидатура Мила Ђукановића испред ДПС-а на предсједничким изборима у Црној Гори заказаним 19. марта, за аналитичара Предрага Дрецуна није изненађење, он је такав сценарио најављивао и у ранијим изјавама за Спутњик.
„ДПС нема личност која је кохезиони фактор, осим Мила Ђукановића и након анализа и размишљања та партија је одлучила да кандидује Ђукановића како би се сачувало јединство у пaртији, како би се остварио што већи утицај у бирачком тијелу и како би се та партија припремила за предстојеће парлaментарне изборе. Ђукановић ће покушати да добије још један петогодишњи мандат. Мени је блиска анализа Милоша Бешића, који тврди да истраживања показују како Ђукановић у другом кругу има велике шансе да побиједи представника ДФ-а на изборима. Зато предвиђам да ће ДПС на овим изборима радити за свог кандидата, али помало и за кандидата ДФ-а и навијати да он уђе у други круг. Против Милатовића или Бечића Ђукановић нема шансе у другом кругу”, тврди Дрецун.
Он указује да није небитно што је ДФ први кренуо у предсједничку кампању и тиме можда добио неки бенефит код гласача.
„Очекују нас четири седмице једне прљаве кампање. Можемо очекивати јаке нападе на представника Европе сад, користиће се то што је Милојко Спајић ухваћен како говори неистину о свом држављанству. Али Спајића су зато требали да казне бирачи, по анкетама је имао највише шанси да постане предсједник Црне Гопре, али га је ДИК дисквалификовао, једном одлуком коју неће подржати ниједан правник. Спајића су, уз помоћ ДИК-а, дисквалификовали његови највећи противници”, тврди Дрецун за Спутњик.
Грубач: Ђукановић жели да искористи сукобе на политичкој сцени
Кандидатура Мила Ђукановића на наредним предсједничким изборима је управо истакнута, што значи да његови сарадници сматрају да су нашли поуздану формулу и шему за побједу на њима, коментарише за Спутњик Војин Грубач.
„Претпостављена формула успјеха би могла бити оваква: његов тим ће искористити садашњи међусобни жестоки конфликт Ђукановићевих политичких противника и евидентни раскол њиховог бирачког тијела, порадиће на ширењу тога конфликта и, наравно, форсирати ситуацију да се из њих у другом кругу као противкандидат догоди онај који ће сигурно изгубити од Ђукановића. Да би се тај сценарио остварио, пустиће се у погон Ђукановићеви моћни медији, многобројни колумнисти и пропагандисти, инострани лобисти и домаће НВО. Употријебиће се остаци АНБ-а, који су под његовом контролом, под чијом ће се ‘диригентском палицом‘ од стране ‘непознатих починилаца‘ десити: ноћна скрнављења ‘споменика палих јунака‘ и државних застава, појава графита мржње који су усмјерени против мањинских народа, све уз хук медија који ће то раздувавати до бесвијести. Сваки, стварни или режирани инцидент ће се претакати у жестоке медијске и политичке хајке које ће имати високи степен шовинизма .Уједно ће искористити све што могу да избаце из игре главне конкуренте ‘пожељног противкандидата‘ Ђукановићу, који ће изгубити битку у другом кругу. А изгубиће је лако, када му се сва пропагандна машинерија Ђукановића, која ће за њега ‘радити‘ у првом кругу, свом силином ‘свали на главу‘ у другом кругу, што се већ сада пажљиво припрема”, тврди Грубач за Спутњик.
Да ли ће се остварити овакав сценарио, тек ћемо видјети, поручује наш саговорник.
„Али већ сад можемо рећи да су противкандидати Ђукановића- својим појединачним изласком на изборе и конфликтима који између њих бурлају пуном снагом, скоро све урадили да Ђукановић опет засједне у исту фотељу, на њиховим политичким рушевинама“, поручује Грубач.

ДПС дуго анализирао прије одлуке

Из ДПС-а је саопштено да је одлука да Мило Ђукановић буде њихов предсједнички кандидат производ детаљног, вишеседмичног разматрања актуелне политичке ситуације, након чега је закључено да ће будући предсједнички избори бити прекретница у даљем развоју односа на политичкој сцени, те да ће у значајној мјери детерминисати даљи правац развоја Црне Горе.
Лидер Демократске партије социјалиста (ДПС) и актуелни предсједник државе Мило Ђукановић биће кандидат те странке на предстојећим предсједничким изборима.
То је једногласна одлука са данашње сједнице Главног одбора ДПС-а након што је Предсједништво те странке предложило Ђукановића за предсједничког кандидата.
„У том контексту је закључено како је потребно делегирати кандидата који има највеће шансе за побједу, те је недвосмислено закључено – након консултовања партијске инфраструктуре и истраживања јавног мњења – да је то актуелни предсједник Црне Горе Мило Ђукановић“, саопштено је из ДПС-а.
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
РЕГИОН
Мило Ђукановић кандидат ДПС за председника Црне Горе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала