- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Фелинијева и Пуришина вечна страст живота | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Пратите нас
У данашњој емисији откривамо ко су Фестови фаворити, зашто је Милан Младеновић рок поета, као и како је у веку постојања Београдска филхармонија постала – српски бренд
Да ли слоган „Страст живота“ на веран начин представља селекцију филова овогодишњег, синоћ свечано отвореног Феста, колико се у овом тренутку додирују славни Фелини и наш Пуриша Ђорђевић чији последњи филм „Уста пуна земље“ затварају фестивал, зашто га радује што у салама где се приказују филмови мањинских продукција има све више младих људи – за Орбиту објашњава директор и селектор овогодишњег фестивала фестивала – Југослав Пантелић.
Каква је књижевна веза између лауреата награде Меша Селимовић, аутора награђене збирке песама „Филателист“ и писца „Тврђаве“ и „Дервиша“ – за Орбиту културе открива награђени песник Небојша Лапчевић.
Зашто није претерано рећи да је Милан Младеновић био Прометеј свога доба, и да би - да је живео у неко друго време - био песник, какав је културни утицај овог рок певача, гитаристе, композитора и текстописца на дух и културу једног времена – питамо Златомира Гајића, аутора књиге „Рок поета Милан Младеновић“, као и рок критичара Петра Јањатовића.
Зашто сматра да се од времена Достојевског, људска природа није променила и да је остала иста, као и жар са којим се људи баве туђим животима, да ли то што су моћ и утицај новца били исти као што су данас чини ремек дело „Идиот“ актуелним и веома опомињућим и данас – питамо Ивицу Буљана, хрватског редитеља који је на сцени Београдског драмског позоришта поставио представу насталу по овом чувеном орману а у драматизацији писца Владимира Табашевића.
А уочи спектакуларне „Тоске“ која је премијерно изведена синоћ на сцени Коларца, о одговорности коју носи управо добијени Сретењски орден првог степена додељен њиховој кући, као и о изненађењима које ће приредити публици обележавајући век постојања – разговарамо са члановима великог српског музичког бренда – Београдске филхармоније, фаготистом Ненадом Јанковићем, флаутисткињом Аном Каличанин Радивојевић и ПР БФ Јеленом Милашиновић.
О емисији „Орбита културе“
Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Фелинијева и Пуришина вечна страст живота | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала