- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Овако нешто не може да се купи у продавници: Сиреви настали на Балкану само у Београду /фото/

© Tanjug / TARA RADOVANOVIĆИзложба аутохтоних сирева Балкана у Београду
Изложба аутохтоних сирева Балкана у Београду  - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Пратите нас
У Београду се одржава изложба аутохтоних сирева Балкана, а посетиоци ће моћи да пробају више стотина врста сирева, међу њима и ретке и необичне, малих млекара и занатских произвођача који се не могу наћи у продавницама и у млечним халама пијаца.
Оснивач фестивала „Balkan Cheese“ Срба Јовановић изјавио је за да се фестивал одржава 15. пут и да представља најбоље сиреве из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, али и сиреве из Француске и Италије, који ће бити изложени у недељу, другог дана изложбе.
„Циљ фестивала је да окупи на једном месту најбоље произвођаче сирева, да конзументима омогући да те фантастичне сиреве пробамо, којих нема у малопродаји, а да ми сви заједно помогнемо одрживости њиховог пословања и рада на њиховим домаћинствима“, рекао је Јовановић.
© Tanjug / TARA RADOVANOVIĆИзложба аутохтоних сирева Балкана у Београду
Изложба аутохтоних сирева Балкана у Београду - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Изложба аутохтоних сирева Балкана у Београду
Он је за Танјуг навео да око 50 излагача данас представља своје сиреве, а да ће сутра доћи нови, као и да сваки од њих посетиоцима нуди неколико врста сирева.
„Основна карактеристика тих сирева је да се производе у малим серијама, њих праве мала пољопривредна газдинства или мали специјализовани сирари, занатлије“, објаснио је Јовановић.
Петар Радојичић, један од излагача из села Јазак, представио је Фришке јазачке сиреве, међу којима се посебно истиче зрели војвођански крављи сир, који се ручно израђује, а прави се од сирила, млека, и соли.
„Зрели или плави сир привлачи највећу пажњу посетилаца, он је један од наших најпопуларнијих сирева“, рекао је он.
У понуди су и полутврди сиреви са зачинским биљем и са сувим кандираним воћем, а посетиоци ће током фестивала моћи да пробају и качкаваљ.
© Tanjug / TARA RADOVANOVIĆИзложба аутохтоних сирева Балкана у Београду
Изложба аутохтоних сирева Балкана у Београду - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Изложба аутохтоних сирева Балкана у Београду
Даница Ћук, која је представила кравље и козје сиреве Мале млекаре Ћук из Зрењанина, навела је да су сви сиреви ручно рађени, без употребе хемије.
„Трудимо се да наши сиреви буду препознатљиви купцима пре свега по укусу. Хемију не користимо, природна је боја сирева, а зачини које користимо су здрави“, казала је она.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала