https://sputnikportal.rs/20230225/ovako-nesto-ne-moze-da-se-kupi-u-prodavnici-sirevi-nastali-na-balkanu-samo-u-beogradu-foto-1151493189.html
Овако нешто не може да се купи у продавници: Сиреви настали на Балкану само у Београду /фото/
Овако нешто не може да се купи у продавници: Сиреви настали на Балкану само у Београду /фото/
Sputnik Србија
У Београду се одржава изложба аутохтоних сирева Балкана, а посетиоци ће моћи да пробају више стотина врста сирева, међу њима и ретке и необичне, малих млекара... 25.02.2023, Sputnik Србија
2023-02-25T20:30+0100
2023-02-25T20:30+0100
2023-02-25T20:30+0100
економија
србија
србија – економија
економија
привреда и пољопривреда
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/02/19/1151492424_0:159:3079:1890_1920x0_80_0_0_d1866c2f9da78dfc8d01a2b6d2c0a7f4.jpg
Оснивач фестивала „Balkan Cheese“ Срба Јовановић изјавио је за да се фестивал одржава 15. пут и да представља најбоље сиреве из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, али и сиреве из Француске и Италије, који ће бити изложени у недељу, другог дана изложбе.„Циљ фестивала је да окупи на једном месту најбоље произвођаче сирева, да конзументима омогући да те фантастичне сиреве пробамо, којих нема у малопродаји, а да ми сви заједно помогнемо одрживости њиховог пословања и рада на њиховим домаћинствима“, рекао је Јовановић.Он је за Танјуг навео да око 50 излагача данас представља своје сиреве, а да ће сутра доћи нови, као и да сваки од њих посетиоцима нуди неколико врста сирева.„Основна карактеристика тих сирева је да се производе у малим серијама, њих праве мала пољопривредна газдинства или мали специјализовани сирари, занатлије“, објаснио је Јовановић.Петар Радојичић, један од излагача из села Јазак, представио је Фришке јазачке сиреве, међу којима се посебно истиче зрели војвођански крављи сир, који се ручно израђује, а прави се од сирила, млека, и соли.У понуди су и полутврди сиреви са зачинским биљем и са сувим кандираним воћем, а посетиоци ће током фестивала моћи да пробају и качкаваљ.Даница Ћук, која је представила кравље и козје сиреве Мале млекаре Ћук из Зрењанина, навела је да су сви сиреви ручно рађени, без употребе хемије.„Трудимо се да наши сиреви буду препознатљиви купцима пре свега по укусу. Хемију не користимо, природна је боја сирева, а зачини које користимо су здрави“, казала је она.
србија
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e7/02/19/1151492424_173:0:2904:2048_1920x0_80_0_0_ef5ebd2aa7fbf34b8a0582e2eea866d5.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
србија, србија – економија, економија, привреда и пољопривреда
србија, србија – економија, економија, привреда и пољопривреда
Овако нешто не може да се купи у продавници: Сиреви настали на Балкану само у Београду /фото/
У Београду се одржава изложба аутохтоних сирева Балкана, а посетиоци ће моћи да пробају више стотина врста сирева, међу њима и ретке и необичне, малих млекара и занатских произвођача који се не могу наћи у продавницама и у млечним халама пијаца.
Оснивач фестивала „Balkan Cheese“ Срба Јовановић изјавио је за да се фестивал одржава 15. пут и да представља најбоље сиреве из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, али и сиреве из Француске и Италије, који ће бити изложени у недељу, другог дана изложбе.
„Циљ фестивала је да окупи на једном месту најбоље произвођаче сирева, да конзументима омогући да те фантастичне сиреве пробамо, којих нема у малопродаји, а да ми сви заједно помогнемо одрживости њиховог пословања и рада на њиховим домаћинствима“, рекао је Јовановић.
Он је за Танјуг навео да око 50 излагача данас представља своје сиреве, а да ће сутра доћи нови, као и да сваки од њих посетиоцима нуди неколико врста сирева.
„Основна карактеристика тих сирева је да се производе у малим серијама, њих праве мала пољопривредна газдинства или мали специјализовани сирари, занатлије“, објаснио је Јовановић.
Петар Радојичић, један од излагача из села Јазак, представио је Фришке јазачке сиреве, међу којима се посебно истиче зрели војвођански крављи сир, који се ручно израђује, а прави се од сирила, млека, и соли.
„Зрели или плави сир привлачи највећу пажњу посетилаца, он је један од наших најпопуларнијих сирева“, рекао је он.
У понуди су и полутврди сиреви са зачинским биљем и са сувим кандираним воћем, а посетиоци ће током фестивала моћи да пробају и качкаваљ.
Даница Ћук, која је представила кравље и козје сиреве Мале млекаре Ћук из Зрењанина, навела је да су сви сиреви ручно рађени, без употребе хемије.
„Трудимо се да наши сиреви буду препознатљиви купцима пре свега по укусу. Хемију не користимо, природна је боја сирева, а зачини које користимо су здрави“, казала је она.