- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Пољопривредници у Бачкој одустају од узгоја појединих култура због недостатка радне снаге

CC0 / Pixabay / Пољопривредник
Пољопривредник - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Пратите нас
За сезонце у Бачкој, који су раније у пољопривреди могли да раде пет-шест месеци годишње, сад стално има посла, али их је све мање, а међу њима све више оних чијим радом газде нису задовољне, пишу „Новости“.
То је, како наводи лист, разлог што су многа газдинства одустала од производње одређених пољопривредних култура.
Груповођа из Сивца Миодраг Бошковић, код ког је некад била навала за рад на пољима, успео је ове зиме да обезбеди 35 до 40 радника за послове у воћњаку јабука у Челареву код Бачке Паланке.
„Од новембра се радило на орезивању воћака и тровању мишева, а сад се уклањају пањеви после машинског вађења стабала. Сатница је 260 динара, а они који су спретнији могли су дневно, за осам сати, да зараде 5.000-6.000 динара на орезивању. Људи неће да раде јер кажу да нису задовољни ценом, али је питање да ли би радили и кад би сатница била већа“, напоменуо је Бошковић.
Душица Орос, директорка ЗЗ „Крстурска паприка“ из Руског Крстура, каже да паприке „ајваруше“ ове сезоне у том селу неће бити као прошле године, јер су многи узгајивачи одлучили да „паузирају“ због лошег искуства са обезбеђивањем радника, који су, како је навела, добијали надницу од 2.800 динара за шест сати ефективног рада.
„Нити има довољно сезонаца, нити раде како ваља. Многи дођу само да им прође време. Купци нам враћају испоручену робу, јер радници не раде пажљиво на пребирању паприке за прву класу“, казала је Оросова.
Због недостатка сезонаца, од производње малина одустао је Зоран Божовић из Раткова код Оџака.
„Људи су напустили њиве и отишли да раде у новоотвореним фабрикама у Оџацима, Гајдобри, Селенчи, Сомбору и Новом Саду. Тамо су се запослили чак и сезонци из Бујановца и Прешева, који су се доселили код нас да би радили у малињацима“, рекао је Божовић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала