- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Само четири радна дана и сви задовољни: Тестирање које је померило границе у пословању

CC0 / / Канцеларија – илустрација
Канцеларија – илустрација - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Пратите нас
Више од 60 британских компанија су пола године тестирале четвородневну радну седмицу. Већина компанија су задржале такав концепт након тестирања, тврдећи да су од ње имале више користи.
Феј Џонсон-Смит је мислила да је превише добро да би било истинито када јој је шеф казао да ће сваке среде бити слободна, без умањења плате. Њена компанија је учествовала у споменутом тестирању. Као и већина радника који су били обухваћени тестирањем, била је задовољна због тога што ће краће радити.
Све компаније су биле део глобалног пројекта „4 Day Week Global“ који је у Великој Британији примењен од јуна до децембра прошле године. Аутори пројекта сматрају да би ово могло значити велике промене, а једна од њих јесте да постане уобичајено да слободан дан буде у средини седмице или да постоји тродневни викенд.
Феј врши надзор у компанији „Ситизенс Адвајс“, а, осим ње, тестирањем је било обухваћено 200 њених колега. Како је рекла, додатни слободан дан представља прилику да се опорави. Тврди да се следећи дан на посао враћа спремнија ида у четири дана уради више него што је пре радила у пет дана. Њена колегиница Бетани Лавсон такође тврди да јој је сада лакше да ради.

Резултати тестирања

Послодавци од четвородневне радне седмице очекују повећање продуктивности. Како је објавио Би-Би-Си, раст продуктивности је био нерешив проблем за британску економију. Велика Британија је последњих година заостајала за многим другим богатим државама по питању вредности створене по раднику. Тражило се обашњење зашто је то тако и како овај проблем решити.
Аутори пројекта тврде да постоје снажни аргументи у прилог увођења четвородневне радне седмице.

„Не знамо шта се тачно десило с продуктивношћу, али знамо да смо по другим параметрима заиста имали добре резултате, било да говоримо о приходима, опадању радне снаге, извештајима радника о продуктивности, добробити радника и трошковима“, истакла је Џулијет Шор с бостонског универзитета који је са универзитетима Оксфорд и Кембриџ био део споменутог тестирања.

Већина компанија је нагласила да је била задовољна продуктивношћу. Финансијске извештаје након тестирања поднеле су 23 компаније и из њих је видљиво да је њихов приход остао исти током полугодишњег тестирања.
Од 61 компаније која је учествовала у тестирању, 56 је одлучило да настави с четвородневном радном седмицом и након тестирања. Њих 18 се одлучило да то буде трајна промена. Консултантска компанија за заштиту околине „Тајлер Гранџ“ је једна од тих компанија.

Искуство једног директора

Генерални директор ове компаније Симон Урсел је истакао да је први месец тестирања био узбуђен, али и да је страховао. Према његовим речима, није тражио да се у четири дана ради посао који се раније радио у пет дана, јер би се тиме радници ставили под превелик притисак.
Уместо тога, одлучио се на престанак састанака, путовања и административних послова које је сматрао непотребним. Запослени су сами схватили како да буду ефикасни.
„У основи, ако људима дате невероватан подстицај у томе да ће имати још један дан слободан, онда ће се заиста трудити да нешто ураде“, закључио је Урсел.
Указао је да његови запослени у четири дана раде два одсто више него што су радили у пет дана. Тврди да су запосленици срећнији и да се изостајање с посла смањило за две трећине. То је био случај и у другим компанијама, пренео је „Кликс“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала