- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Спутњик, РТ и руске банке: Шта је све на удару 10. пакета санкција ЕУ

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаставе Европске уније испред зграде Европског савета у Бриселу
Заставе Европске уније испред зграде Европског савета у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Пратите нас
Европска унија усвојила је 10. пакет санкција против Русије који укључује нова ограничења за увоз и извоз и забрану рада руских медија, наводи се у саопштењу Савета ЕУ.
„Усвојен је 10. пакет санкција. На црној листи се налази 121 физичко и правно лице, уведена су значајна нова ограничења увоза и извоза, забрањени су руски пропагандни медији“, објавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на Твитеру.
У документу Савета ЕУ наводи се да се „уводе даље забране извоза важних технологија и индустријске робе као што су електроника, специјализована возила, делови машина, резервни делови за камионе и млазне моторе, као и роба за грађевински сектор која би могла бити испоручена руској војсци попут антена или дизалица“.
Додатна ограничења уводе се и на синтетички каучук и асфалт, јер у ЕУ сматрају да извоз те робе доноси Русији значајне приходе.
Како је прецизирано, на „црној листи“ ЕУ нашло се 96 предузећа и организација „које директно подржавају војно-индустријски комплекс Русије“.
Такође се забрањује транзит европске робе и технологија двоструке намене преко Русије како би се избегло заобилажење санкција.
Руским држављанима од сада ће бити забрањено да заузимају руководеће позиције у стратешким предузећима у државама ЕУ. Како је прецизирано, та мера ће ограничити присуство руских држављана у руководећем сектору енергетских и транспортних компанија. У ЕУ страхују да „руски утицај у тим органима може угрозити њихово нормално функционисање, те да на крају може бити опасно за пружање основних услуга европским држављанима“.

На удару санкција нашла су се и два руска медија – РТ Арабик и Спутњик Арабик. Како се наводи, суспендују им се лиценце за рад јер су ти медији наводно коришћени за „непрекидне и усаглашене акције дезинформисања и војне пропаганде“.

Савет ЕУ уводи санкције и против три руске банке, али се не наводи о којим финансијским институцијама је реч.
ЕУ такође забрањује да се руским држављанима обезбеђују капацитети за складиштење гаса, са изузетком „неких објеката за течни природни гас како би се заштитила сигурност испорука у ЕУ и избегло да Русија користи испоруке гаса као оружје и ризик од манипулације тржиштем“.
Није познато против кога су уведене персоналне санкције – списак ће бити објављен у службеном гласнику ЕУ.
Од фебруара прошле године ЕУ је увела девет пакета санкција против Москве. Тренутно је на „црној листи“ 1.386 лица и 171 организација.
Џастин Трудо - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
СВЕТ
И Канада увела нове санкције Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала