- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Шта је 6.000 километара кад је у питању љубав?

© Sputnik / Лола ЂорђевићЛопта у обручу
Лопта у обручу - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
Пратите нас
Сјајни кошаркаш Реал Мадрида Валтер Таварес исказује ових дана најбољи пример патриотизма у спорту. Одмах после победе у Евролиги над Жалгирисом сео је у авион и отпутовао у Анголу како би помогао Зеленоротским острвима у покушају да се квалификују на Мундобаскет. Он ће за четири дана одиграти чак три утакмице и сигурно оставити срце на паркету.
У четвртак је Таварес са Реал Мадридом славио против Жалгириса у 25. колу Евролиги са 96:69, а већ у петак упутио се ка Анголи где је селекција његових Зеленоротских острва играла ове суботе меч квалификација за Светско првенство.
Таварес је до Луанде морао да превали 6.000 километара, а авионску карту платио је о свом трошку јер Кошаркашки савез његове земље нема довољно материјалних средстава, а он није желео да их излаже додатном трошку.
У четири дана Таварес ће одиграти три утакмице на два различита континента. Границе када је у питању љубав и поштовање према својој земљи не постоје изгледа за овог сјајног кошаркаша.
Зеленоротска острва играју три утакмице током квалификација и за сигуран пласман на Мундобаскет потребне су им биле три победе. Прву су успели да обезбеде, без Валтера, али захваљујући Вилијему Таваресу који је био предводник са 20 поена, три скока и пет асистенција.
Другу победу, међутим, нису успели да забележе јер их је ове суботе Ангола савладала са 80:67. Валтер Тавареш је за 32 минута забележио девет поена и 13 скокова, али није могао да помогне земљацима.
Ипак, није ништа изгубљено за његову селекцију коју сутра (недеља) очекује меч Обалом Слоноваче на свом терену. Ако ту тријумфују, а Нигерија изгуби на гостовању у Анголи, ас Реала и његова селекција ће бити трећепласирани и надати се пласману на Мундобаскет (ако приде у Тунис изгуби од Конга).
© AFP 2023Валтер Таварес
Валтер Таварес - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
Валтер Таварес
Зеленоротска острва на крилима Тавареса могу до Мундобаскета поготово када се узме у обзир да је он и у досадашњем току квалификација он био најбитнији фактор те селекције.
У пет утакмица просечно је бележио 15,8 поена и 12,4 скокова односно просечно је остваривао дабл-дабл учинак, а имао је 78,6 одсто убаченог шута из игре.
Таварес је професионалну каријеру почео у Гран Канарији, да би потом носио дресоце Атланте, Остина, Кантона, Репторса, Кливленда и потом од 2017. коначно Реал Мадрида где је бележио и навеће успехе.
По доласку је исте сезоне са шпанским клубом освојио Евролигу, у два наврата 2019. и 2021. године проглашен је за најбољег одбрамбеног играча елитног европског такмичења.
Сада је дошло време да се оствари и други део сна, а то је пласман на Мундобаскет са својом земљом.
► Погледајте нову епизоду емисије Миљанов корнер.
Лос Анђелес Клиперси – Сакраменто - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
СПОРТ
Историјска ноћ у Америци – чекало се четири деценије
Богдан Богдановић - Sputnik Србија, 1920, 25.02.2023
СПОРТ
Богдановић пребацио 5.000 поена: Србин није машио, Атланта славила
Споменик потпуковнику Вељку Раденовићу - Ђенералу, хероју из сукоба на Косову и Метохији 1999. године. - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2023
СПОРТ
Чула је цела Европа: „Ђенерале, ђенерале...“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала