- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Енергетска криза и профит – добитници и губитници | Енергија Спутњика

© AP Photo / Eli HartmanНафтне платформе на налазишту нафте у Тексасу
Нафтне платформе на налазишту нафте у Тексасу - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Пратите нас
Док је енергетска криза донела главобоље потрошачима енергената, и индустријским и онима из сектора домаћинства, високе цене гаса и сирове нафте обезбедиле су петролејским компанијама велике зараде прошле године. Највеће западне нафтне компаније, Ексон, Шеврон, БП, Шел и Тотал су током 2022. оствариле укупан профит већи од 190 милијарди долара.
Аналитичари указују да је расту профита од продаје природног гаса и нафте западних компанија допринело и то што су западне земље (ЕУ, САД и чланице Г7) отпочеле са бојкотом руских енергената, посебно гаса. Нова прерасподела потражње на тржишту ЛНГ-а, нафте и деривате нафте изазвала је повећање потражње и поскупљења.
Изабела Вебер, економиста на Универзитету Масачусетс наводи да су ниски трошкови производње у петролелејској индустрији, такође, допринели великим профитима. Наиме, током пандемије корона вируса произвођачи су затворили нафтна и гасна поља, где им је скупа производња. Са повећаном потражњом дошло је до повећане производње из једфтинијих погона па самим тим и до поскупљења.
У ситуацији када се свет суочава за великим инфлацијама и рецесијом овако екстремне зараде гасаџија и нафташа, и поред тога што су цене нафте од Нове године ниже од 90 долара за барел а гас је на европским берзама појефтинио на нивое од августа 2021. године овакви профити изазивају велике критике – у јавности као и од многих аналитичара и политичара, који одбраном стандарда грађана желе да остваре додатне поене међу гласачима.
Поставља се питање каква ће ситуација са снабдевањем и ценама енергената бити убудуће. Јер, многи најављују велику енергетску кризу наредне грејне сезоне. А ту је и упозорење да привреда, посебно велики потрошачи енергената, трпе велике последице скупих енергената. А посебна тема, која се све више истиче је расподела дивиденди власника акација ових компанија.
О свему овоме, у свету али и код нас, у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са Ненадом Гујаничићем, главним брокером у инвестиционом друштву Momentum Securities.
Енергетска криза и профит – добитници и губитници | Енергија Спутњика

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког понедељка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала