- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Двадесетак земаља жели да се прикључи БРИКС-у и ШОС-у

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Пратите нас
Број земаља које желе да се прикључе БРИКС-у (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка република) и ШОС-у (Шангајска организација за сарадњу) нагло је порастао и сада их је двадесетак, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.
„Управо током последњих пар година, укључујући прву годину спровођења специјалне војне операције, број земаља које желе да се прикључе БРИКС-у и Шангајској организацији за сарадњу нагло је порастао, њих је сада двадестак“, рекао је Лавров на отварању саветовања са шефовима територијалних представништава Министарства иностраних послова Русије у субјектима Руске Федерације.
Он је додао да је реч о земљама које имају значајну улогу у својим регионима, попут Египта, Турске, Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата, Индонезије, Мексика и низа афричких земаља.
„Свет је ступио у епоху кардиналних, неповратних промена. Успели смо не само да осујетимо планове колективног Запада да нас изолује, него и да раскомада Русију, и да омогућимо прогресивну сарадњу с огромним бројем чланица међународне заједнице“, рекао је руски министар.
Лавров је, такође, рекао да ће руски председник ускоро одобрити обновљену Концепцију спољне политике Русије.
„Промене које се догађају у свету одражене су у нацрту концепције спољне политике, њу би буквално у најскорије време требало да одобри председник, ми на то рачунамо“, рекао је Лавров.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала