- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Папа Фрања има план за Украјину: Чека сукобљене стране у Ватикану

© AP Photo / Domenico StinellisПапа Фрања
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Пратите нас
Папа Фрања је саставио план за решење ситуације у Украјини у коме се позива на правичан инклузивни мир, рекао је Спутњику председник Светског савеза старовераца Леонид Севастјанов.
План папе Фрања садржи тезе о једнакој одговорности за конфликт. Дуготрајан и правичан мир, чији је залог инклузивност, уважавање културе и језика и сарадња са свима, укључујући Русију, Украјину и Европу је циљ тог плана. Наводи се да су преговори инструменти за постизање мира. Приоритет је очување живота и здравља људи, као и то да треће стране не учествују у оружаним конфликтима. У плану се предлаже да Ватикан буде терен за преговоре.

„Разлог сваког рата је егоизам и неспремност да се чује саговорник, зато су у сваком рату сви криви за сукоб (Достојевски). Помирење и узајамни опрост су основна хришћанска врлина. Света Столица и Ватикан је преговарачка платформа за све. Рим је град мира! Циљ преговора је дуг и правичан мир за све“, наводи се у тексту плана.

Људски живот, у сладу са текстом, не може да буде инструментализован.
Живот и здравље људи је основни циљ постојања државе. Очување људских живота је циљ сваке земље. Не постоји циљ због кога би се жртвовали живот и здравље човека, грађанина“, пише у тексту плана.
Један свет за све без преграда и граница је залог праведног мира.

„Русија, Украјина и Европа су део јединственог инклузивног света за све! Уместо рата - сарадња и изградња јединственог праведног социјалног и економског простора. Култура, језик, националност и вера сваког појединца морају бити заштићени и поштовани“, пише у плану папа Фрања.

Наводи се да су преговори једина могућност за превазилажење конфликта, као и да друге земље не би требало да наоружавају стране у сукобу.
„Војна победа никада у историји није донела мир, већ је служила као узрок нових конфликта, зато само преговори и поштени споразуми воде ка потпуном и дугорочном миру. Најбоља победа је она у којој се све стране у сукобу осећају победницима, а не пораженима, а само преговори који су пуни поштовања могу свима донети победу“, закључено је у плану папа Фрања.
Раније је папа затражио опроштај од свих које је могао да увреди у Русији и предложио Украјинцима и Русима да опросте једни другима и започну преговоре.
Папа Фрања - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
РУСИЈА
Папа Фрања позива да се стави тачка на сукоб у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала