- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Парадајз на комад: Несташица хране у Британији

CC0 / Pixabay / Исхрана
Исхрана - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Пратите нас
Британски министар за исхрану и пољопривреду Марк Спенсер састаће се данас са шефовима главних ланаца супермаркета, како би разговарали о несташици поврћа и воћа.
Ројтерс наводи да је највећи британски трговац мешовитом робом Теско пратио своје конкуренте Асду, Морисонс и Алди у наметању потрошачких ограничења за куповину поврћа након што су залихе осиромашене због поремећаја у роду у јужној Европи и северној Африци због лошег времена, и додаје да је кризу погоршала мања зимска производња у пластеницима у Британији и Холандији због високих трошкова енергије.
Најпре су два британска трговачка ланца АСДА и Морисон, с тржишним уделом већим од 20 одсто, први ограничили продају поврћа на комад па тако у једном ланцу купац може купити само два, а другоме највише три комада парадајза, паприке, краставаца, зелене салате, броколија, карфиола и један пакет малина. Најављено је да ће одлука о ограниченој куповини поврћа и воћа трајати неколико недеља, најмање идући месец и по.
Министар је навео да је криза показала колико Британија може бити зависна од одређених трговачких путева за неке врсте хране.
''Знам да породице очекују да свежи производи који су им потребни буду на полицама када уђу у радњу. Зато позивам шефове супермаркета да направе план рада да би се полице поново попуниле и да нам кажу како да избегнемо да се ово понови'', навео је Спенсер.
Министарка за животну средину, храну и рурална питања Тереза Кофи упозорила је да би несташице могле да потрају још месец дана. Она је раније у јавности исмејана због изјаве да они Британци који не могу доћи до поврћа за салату треба да размисле о репи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала