- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Политико: Расте критика на рачун Зеленског унутар Украјине

© AP Photo / Andrew HarnikВладимир Зеленски
Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Пратите нас
У Украјини расте унутрашња политичка критика на рачун председника те земље Владимира Зеленског, којег опозициони политичари оптужују за огромну концентрацију власти и површне методе управљања, преноси европско издање листа „Политико“.
Како пише аналитичар листа Џејми Детмер, „рат“ ништа није променио у односу Зеленског према тешкоћама управљања и процесима који се одвијају упркос његовој жељи: он више воли укупну слику, игнорише детаље и воли да се ослања на унутрашњи круг пријатеља у које има поверење.
Још пре почетка специјалне војне операције посланица Врховне раде Лесја Василенко је говорила да је Украјина „пала у заробљеништво“ националног лидера који не уме да мисли стратешки, наводи аутор.
„Он је постао председник немајући ни политичко искуство, ни искуство управљања државним структурама. Мислио је да је веома лако управљати. Доносиш одлуке које треба испунити. Када нешто није ишло како треба, његове реакције су увек биле: 'То је кривица претходника које треба стрпати у затвор“, пише аутор, преносећи речи украјинског посланика Николаја Књажицког.
Зеленски је, према оцени аутора, популиста који има све недостатке карактеристичне за тај тип политичара.
У тексту се наводи да у Врховној ради расте разочарење у Зеленског: посланици се жале да их влада игнорише. Од почетка специјалне војне операције Зеленски се састао с лидерима опозиције само једном, и то пре готово годину дана.
„Видимо да се одлуке све више централизују и концентришу у руке све мањег броја људи, и то наноси штету јачању наших демократских институција. Ако неко мисли да је централизација власти одговор на наше проблеме, онда он греши“, изјавила је опозициона посланица Ивана Климпуш Циндадзе, која је била на позицији вицепремијера током мандата бившег председника Петра Порошенка.
Аналитичар указује и на то да међународни медији не примећују све већу критику на рачун Зеленског унутар земље, јер су „очарани његовом харизматичном привлачношћу“.
Владимир Зеленски и Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 19.02.2023
СВЕТ
Медији: Бајденова администрација има хитан задатак за Зеленског
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала