- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Снег на западу Србије: Завејана села, цели Пријепоље и Бајина Башта без струје

© Tanjug / JOVAN NIKOLIĆСнег на западу Србије
Снег на западу Србије - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Пратите нас
Снег који је од јуче поподне падао изазвао је велике проблеме у западној Србији. Целе општине Пријепоље и Бајина Башта су без струје због кварова, проблема са електричном енергијом има и у Новој Варош и Ужицу, а због пада стабала, стао је и саобраћај на барској прузи.
У нововарошком крају, снег је изазвао бројне проблеме у снабдевању електричном енергијом у селима на нижој надморској висини
„У селима Бистрица, Радијевићи, Рутоши, у делу Драглице и Негбине, струје нема од ноћас. Ту је падао мокар снег и оптеретио нисконапонску мрежу, док је у селима на вишој надморској висини падао сув снег и ту није било проблема“, казао је председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић.
Према његовим речима, снега у самом граду има у висини од 35 центиметара, у приградским насељима око пола метра, док је на планинама снежни покривач на појединим местима око два метра.
„Скоро сва села су била завејана, једино је проходно у селима која су везана за магистрални пут", казао је Васиљевић. Он је истакао да су све надлежне службе на терену и да су кренуле у рашчишћавање сеоских путева, пренео је Танјуг.

Цели Бајина Башта и Пријепоље без струје

Бајина Башта и Пријепоље потпуно су без струје због кварова услед снега који је пао.
У Пријепољу се догодио велики квар на главном далеководу и на нисконапонској мрежи због чега цела општина је у мраку. Штаб за ванредне ситуације донео је одлуку да се прогласи ванредна ситуација у овој општини.
„Снадбевање електричном енергијом и даље је проблем наше општине, и даље немамо струје на целој нашој територији. Екипе ЕМС према последњим информацијама отклањају квар на главном далекоду од 110 киловата, који снабдева Пријепоље. Након тога следи уклањање кварова на нисконапонској мрежи са мањом јачином“, рекао је Драго Попадић, председник општине Пријепоље.
Због уводјења ванредне ситуације у Пријепоље, дата је препорука свим освновним и средњим школама да док се не успостави снадбевање електричном енергијом, ђаци не иду у школу.

Саобраћај на барској прузи у прекиду

Железнички саобраћај на деоници барске пруге између станица Ужице и Пријепоље тренутно је у прекиду, јер је због великих временских непогода током ноћи и јутра оштећена контактна мрежа и железничка инфраструктура на овом делу пруге, саопштило је предузеће „Инфраструктуре железнице Србије“.
Како се наводи, на деоници барске пруге Пријепоље - Бистрица на Лиму на пругу је пало дрвеће које је јако невреме оборило, док је једној деоници покидана контактна мрежа.
Велике временске непогоде и оштећење железничке инфраструктуре током ноћи су проузроковали и пад напона у контактној мрежи.

Квар на далеководу код Ужица

Због проблема које је изазвала велика количина снега без струје је остало 4.600 домаћинстава у Ужицу, углавном на сеоском подручју, саопштено је данас на седници Штаба за ванредне ситуације.
Градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић навела је да је проблем далековод на подручју Мокре Горе и Кремана који је под ингеренцијом Електромрежа Србије и додала да је екипа кренула из Београда, као и да се очекује да квар буде отклоњен у току дана.
„Квар је отклоњен на локацији Поточање, Крвавци, Злакуса и Горјани и домаћинства су око 11 часова добила струју“, рекла је Раковић Радивојевић.
Она је додала да ђаци на сеоским подручјима не иду у школу док се не стабилизује електроснабдевање.
Директор ЈП Ужице развој Милош Миловановић навео је да све линије градског и приградског саобраћаја функционишу без проблема и кашњења и додао да је ангажована додатна механизација у високим зонама на подручју Биоске, Дрежника, Поникава, Буара, Кремана, Гостинице како би сви локални путеви били проходни до краја дана.
Велики број дрвећа је, због тежине снега пао, а ватрогасне екипе су их уклониле.
Донета је и одлука да до отапања снега буде ограничено кретање на плажи и шеталишту кроз кањон Ђетиње због одрона и изваљивања дрвећа.
© Tanjug / JOVAN NIKOLIĆСнег на западу Србије
Снег на западу Србије - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Снег на западу Србије
У 4.55 сати укључен је напон у контактној мрежи на прузи између станица Ужице и Узићи, али је за саобраћај возова са електро-вучом затворен део пруге од Ужица до Севојна, наводи се у саопштењу.
Екипе „Инфраструктуре железнице Србије“ су на терену и раде на поправљању контактне мреже на том делу барске пруге, као и на уклањању попадалог дрвећа са колосека.
У току је и контролни преглед контактне мреже и пруге на тој деоници барске пруге.
Због оштећења на барској прузи проузрокованих великим временским непогодама, током ноћи је за путнике возова који саобраћају између Београда и Бара, између Пожеге и Бијелог Поља организован аутобуски превоз.
У путничком железничком саобраћају на барској прузи због овога се током дана могу очекивати кашњења возова и поремећаји у функционисању саобраћаја
Завејани аутомобили на ауто-путу у Хрватској код тунела Свети Рок - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
ДРУШТВО
Снежни колапс у Хрватској: Далмација одсечена, отворени прихватни центри, најављена орканска бура
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала