Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стано: Данашњи састанак није последњи, Београд и Приштина иду корак по корак

© Фото : Youtube/EU Debates | eudebates.tv/PrintscreenПортпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано
Портпарол високог представника ЕУ за спољну политику Петер Стано - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Пратите нас
Портпарол за спољну политику Европске комисије Петер Страно је изјавио на конференцији за штампу да састанак у оквиру дијалога на високом нивоу између Београда и Приштине почиње после подне и да ово није једини и последњи састанак.
„Ово није једини и последњи састанак. Ово је састанак на високом нивоу који долази после више сличних састанака. Лидери Србије и Косова покушавају да иду корак по корак да би решили сва отворена питања која воде у свеобухватни договор о нормализацији односа. Му очекујемо да обе стране, њихови лидери, главни преговарачи и њихови представници, покажу европско понашање и нађу политичку снагу, храброст, спремност за европски компромис у корист њихових грађана и за њихову ЕУ перспективу, да би испунили њихову стратешку амбицију и приоритет“; изјавио је Стано.
Стано је потврдио да дијалог почиње билатералним састанцима с лидерима, а затим следи трилатерални састанак. Стано сматра да би дијалог требало да се заврши касније поподне или вечерас.
„Ипак, искуство из претходних састанака нам каже да не треба да покушавамо да предвиђамо и све зависи од способности председника Вучића и премијера Куртија“, каже он.
Што се тиче очекивања ЕУ, Стано је поновио да „очекују европско понашање и напредак у дијалогу који води у свеобухватни договор о нормализацији односа и европски пут за Србију и Косово, тај пут води преко дијалога који ЕУ олакшава“.
Он додаје да је „хитно потребан прогрес, да би постигли оно што нисмо имали у протеклим месецима као што је стална атмосфера кризе која се шири с једне или друге стране“.
Он је објаснио страним дописницима у Бриселу која је улога ЕУ у дијалогу.
„Улога ЕУ и високог представника је да буде медијатор. Резултати тог дијалога зависе од воље страна које треба да постигну потребни компромис. Мотивација за Србију и Косово је веома јасна. Ми смо рекли да будућност Косова и Србије зависи од напретка у дијалогу. Ми радимо оно што је до нас, а партнери треба да направе компромис. Резултати су у користи грађана на Косову и у Србији“, нагласио је Стано и додао да је „тешко да се предвиди резултат састанка“ данас.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала