- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Окренуло се коло среће – тројке су против српске кошарке

© Фото : ФИБАМарко Спису
Марко Спису - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Пратите нас
Последњих година смо сведоци да је и Америка сазнала шта значи српска „тројка“, највише кроз игре Богдана Богдановића у кошаркашкој НБА лиги, али недавни шокантни догађаји нас доводе до тога да се запитамо како се највеће српско оружје, пред којим су падали чак и Американци, окренуло против Србије и српских клубова.
Остаће дуго, дуго у сећању љубитеља кошарке у Србији утакмица против Италије на Мундобаскету када је, за ширу јавност, готово анонимни омалени плејмејкер Марко Спису убацио шест тројки и практично сам елиминисао екипу селектора Светислава Пешића са такмичења.
Погађао је он из свих позиција, колико је све болно сведочи и недавни интервју двоструког најбољег играча света Николе Јокића који је Списуа поменуо и именом, али се чини да из тог пораза ништа нисмо научили.
Још једна кључна утакмица за Србију, меч претпоследњег кола квалификација за Мундобаскет против Грчке у гостима, решиле су тројке домаћих у финишу меча, иако се томе нико није надао, имајући у виду ток утакмице.
Услед невероватних околности на крају утакмице, Србија визу за Светско првенство мора да тражи против Велике Британије у Београду од 20 часова.
Дуел у Грчкој је морао да буде решен у продужетку, а ту је заблистао 21-годишњи Никос Рогкавопулос, играч нижеразредног турског клуба Денизли који је у додатних пет минута убацио чак три тројке и тиме потпуно шокирао српски састав.
Али, кола Србије кренула су низбрдо још доста раније, пред почетак последње четвртине када је Димитрис Мораитис, при вођству српског тима од десет поена, погодио кош са готово целог терена, смањивши разлику на прихватљивих седам поена и додавши нову енергију својој екипи.
Никога није било ту да спречи тај шут, није учинио то ни Немања Дангубић, саиграч Мораитиса из грчког Перистерија који није ни подигао руку, већ се само прошетао поред, а сам је пред меч упозорио да 24-годишњи бек може да буде веома опасан у далекометним шутевима.
Грчка је добила велики полет, искористила је исцрпљеност српског тима и на крају остварила велику победу, управо захваљујући тројкама, што поставља велики знак питања и враћа на поједине моменте из недавне прошлости.
Тројке су дошле главе и кошаркашима Црвене звезде на гостовању Жалгирису, Едгарас Улановас је убацио две веома тешке у моментима када је литванска екипа правила серију од 13:0, остварила преокрет и шокирала играче црвено-белих, а нешто слично је пре само који дан учинио Фенербахче у Београду, на крилима Дишона Пјера и Марка Гудурића.
Невероватно делује, али у свега неколико месеци и Србија и њена два велика клуба, били су жртве тројки, шута који је српској кошарци донео много тога – титулу клупског шампиона Европе за Партизан 1992. године и бројне касније титуле за национални тим, поставши готово заштитни знак Србије.
Нажалост, изгледа да се коло среће окренуло и да ће Србија, а и њени клубови, морати жестоко да се позабаве начинима за одбрану од оружја које је прославило широм света и учинило препознатљивом.
Србија ће са измењеним саставом угостити Велику Британију, а овога пута нема места за кикс, нити за тек тако лако допуштање шута за три поена. Београд једноставно не сме да упозна енглеског Рогкавопулоса.
► Прогледајте емисију Миљанов корнер.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала