Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Курти одбија ЗСО; Борељ: План ће бити објављен; Курти: Српска страна одбила да потпише

© AP Photo / Virginia MayoЖозеп Борељ и Александар Вучић
Жозеп Борељ и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је у Бриселу договорено да се наставе разговори, и нагласио да на почекту мапе пута без обзира да ли је реч о примени Бриселског споразума или новог француско-немачког увек мора да стоји имплементација Заједнице српских општина.
"Курти је дошао са идејом да се потписује нешто, а о томе није ни разговарано. Ја чекам да видим имплементациони план, који се тиче претходно постигнутих обавеза. Што се тиче мапе пута, на њој мора да се ради. То је имплементација. А на почетку те мапе пута мора да буде оно што неко не жели да испуни - ЗСО", рекао је Вучић новинарима.
Вучић је то рекао након састанака у Бриселу где је прво разговарао са европским званичницима Жозепом Борељом и Мирославом Лајчаком, а потом је одржана и трилатерала на којој је учествовао и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.
На питање да ли то значи да се не враћа са потписаним предлогом и шта мисли шта ће поједини из Београда сада рећи председник каже да ће увек говорити нешто.
"Говорили су да сам дошао да потпишем. Ма пустите глупости, али хвала на питању, пошто сам видео да се води кампања против ЗСО, и о томе ћу посебно говорити сутра и изнети детаље да виде људи шта је потписано 2013. и 2015. године", рекао је он.
Председник је нагласио да ту постоје 22 потписана принципа који су за нас од пресудног значаја.
"Ако то неко не разуме, онда не разуме реалност. Ако би некоме пало на памет да укине платни промет, питам како ћемо исплатити плате лекарима, професорима, учитељима," питао је Вучић.
У оквиру тих потписаних принципа о ЗСО постоји функција која се тиче здравства, школства, просторног планирања, детаљних урбанистички планови, много значајног за нас, подсетио је председник.
"Зато сам управо пажљиво слушао Куртија, разумео сам зашто је то за њега неприхваљиво, али то су обавезе које морају бити испуњене и верујем да ће бити испуњене. Не заборавите да је Европски савет 23. или 24, и они желе да имају извештај до тада да ли је било шта бити постигнуто, и онда ће се у складу са тиме односити према нашим европским интеграцијама", рекао је он.
Он је рекао да су имали тежак састанак и да верује да ће бити још много састанака у наредном периоду.
Вучић је рекао да би, како је разумео, 18. марта требало поново да се виде у Северној Македонији, када ће Жозеп Борељ бити у посети региону.
"До тада би са Лајчаком требало да разговарамо о стварима за имплементацију. Важно је и што ће у саопштењу ЕУ ако тако то буде, то је њихова изјава, бити речи о неопходности спровођења свих претходних договора. Ја сам инсистирао на ЗСО, и европски представници. Курти није био спреман да то прихвати сада, да ли ће у будућности, видећемо", рекао је Вучић.
Казао је да се нада да је могуће да се постигну некакви компромиси, али да се плаши да можемо да останемо заглављени у нечему што је одавно потписано и требало да буде испуњено.
"У сваком случају од свих оних великих прича и у јавности у Приштини и у Београду - ништа посебно, важно је и добро да смо разговарали. Верујем да ћемо моћи да превазиђемо унилатералне потезе које би угрожавали безбеност људи на терену, надам се и верујем да ћемо моћи да радимо на ономе што смо ми назвали имплементацијом и, пре свега, имплементацијом претходно постигнутих договора", рекао је Вучић новинарима.

Борељ: Вучић и Курти се сложили да нови разговори о тексту предлога ЕУ нису потребни

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ саопштио је да су се Вучић и Курти сложили данас на трилатералном састанку у Бриселу да даљи разговори о тексту предлога ЕУ за нормализацију односа Београда и Приштине нису потребни и да ће текст ускоро бити објављен на сајту ЕУ.
"Вучић и Курти се сагласили да нису потребни даљи разговори о европским предлогу и да је то оквир за нормализацију односа", рекао је Борељ новинарима.
Борељ је након састанка, на којем је учествовао и специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, рекао да су разговори били интензивни и да су и Вучић и Курти показали одговорност.
Европски комесар је навео да су се обе стране сложиле да се са применом плана започне брзо, иако је потребно још разговора како би се договориле појединости.
''Двојица лидера ће се поново састати током марта како би се финализовао анекс уговора, који је његов интегрални део, а који још није у потпуности финализован'', рекао је Борељ и додао да је ЕУ подсетила обе стране о њиховим обавезама да примене све договоре из прошлости.
Он је навео да су на стварању документа учествовали највиши представници свих 27 земаља чланица Европске уније, као и чланови Европског савета.
''Овај план први пут смо представили прошлог септембра, од када водимо интезивне дипломатске преговоре. Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак путовао је у том периоду десет пута до Приштине и осам пута до Београда, а ово је први пут да су лидери Србије и Косова уживо разговарали о предлогу'', рекао је Борељ.
Он је оценио да су и Вучић и Курти показали одговорност и да су се сагласали да примене план ЕУ о нормализацији односа Београда и Приштине.
''Сада када су се око тога сложили, текст плана биће доступан јавности врло ускоро. Овај план је изнад свега важан за људе који живе у Србији и на Косову, за њихове грађане. Према плану, грађани ће моћи да се слободно крећу, користе своје пасоше и исправе, као и саобраћајне таблице'', рекао је Борељ.
Борељ је додао да за Србе на КиМ овај план значи више безбедности, сигурности, када је реч о људским правима, правима Српске православне цркве на КиМ, као и културним и историјским споменицима.
''План може да буде платформа помоћу које ће се превазићи наслеђе из прошлости'', оценио је Борељ.

Курти: Био сам вољан да потпишем, али је друга страна одбила

Аљбин Курти рекао је да је био спреман да потпише данашњи споразум у Бриселу, али је српска страна то одбила.
У обраћању медијима после састанка у Бриселу, Курти је оценио као губитак то што у понедељак ништа није потписано у вези са договореним.
„То је споразум који у потпуности успоставља равноправност страна, то је споразум симетрије, добросуседства и сарадње у будућности, увек на демократски и европски начин. Нисам потписао јер друга страна није била вољна да потпише. Изразио сам спремност и интересовање да потпишем овај текст. То не би био први текст који су потписали премијер Косова и шеф Србије. У Берлину смо потписали три споразума. У Берлину су четири премијера држава Западног Балкана потписала три споразума. Мислим да је штета да то данас није потписано. Споразум је требало да буде потписан, а није и то је урадила српска страна, иако је пристала“, рекао је Курти, преноси Коха.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала