- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Решење јединог битног и отвореног питања на Балкану је – уједињење српског народа

© Sputnik / Мира КанкарашМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да треба ојачати идеју о томе да је решење српског националног питања искључиво везано за уједињење српског народа на овим просторима. Наше у околини треба на то да навикавамо, колико год због укупне глобалне ситуације сада није тренутак за доношење великих одлука.
Додик је на то указао на трибини „Српска се брани и у Србији“, у Београду, одржаној на дан годишњице доношења првог Устава Републике Српске. Он је оценио да нисмо завршили наше националне ствари на Балкану и да је једино битно питање које је остало отворено - српско национално питање.

Различити принципи – увек против Срба

А остало је отворено тако што се, истиче он, Косово и Метохија сепаратишу од Србије, а РС стално ускраћују права која су јој дата Дејтонским мировним споразумом. Не либе се да нам кажу да ћемо, ако нисмо за правила која сами пропишу мимо устава и Дејтона, трпети санкције.
„Наш одговор је да сада више него икада свако бачено питање на сто одбијемо, јер је то једино делотворно у овом времену. С друге стране, апсолутно није паметно сада правити никаква дефинитивна решења. Треба сачекати и видети констелацију глобалне ситуације, промишљати и покушати доћи до једног националног консензуса“, сматра председник РС.

Наопака Шмитова одлука

Он је ситуацију у којој је РС илустровао најновијим примером када је непостојећи високи представник Кристијан Шмит, који и сам зна да није формлано-правно изабран како то прописује Дејтонски споразум, донео одлуку о спровођењу Закона о имовини.
„Ми нећемо објавити ту одлуку у Служебонм гласнску, нећемо је примењивати, нек изволи, нека наметне, па да видимо која то сила стоји иза њега, па да видимо има ли те силе или нема. Ми ћемо још интензивније да спроводимо наш Закон и да видимо како ће он да брани то“, каже Додик.
Он подсећа да по Уству БиХ, све што није дато БиХ у надлежност, а имовина ентитета није, припада надлежностима ентитета. Чуди се Додик како овде у Србији Шмита неки и даље сматрају високим представником и уважавају његове неуставне одлуке.
© Sputnik / Мира КанкарашМилорад Додик на трибини "Српска се брани и у Србији"
Милорад Додик на трибини Српска се брани и у Србији - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Милорад Додик на трибини "Српска се брани и у Србији"

Неопходна подршка пријатеља

Председник Српске истиче да су, упркос свему, остале одређене вредности за РС које су сасвим довољне да настави борбу у оваквим околностима и да она мора да врати позицију равноправног преговарача, а не извршиоца налога који најчешће долазе са истих адреса са Запада. За ту борбу ће јој, сматра, бити подршка пријатеља.
Он није могао, а да не примети да у Србији постоји једна посебна Србија која и даље живи тај југословенски мит о Сарајеву, заборављајући на чињеницу да је из њега истерано 150.000 Срба, значајан број убијен и био одведен у у неколико десетина логора по Сарајеву за шта нико није одговарао.
„Република Српска, наравно, природно је загледана у Србију и искључиво везана за њу и то што она јесте. Нас занима и желимо што моћнију и јачу Србију. Само моћна и јака нама може највише да помогне. Таква Србија никада није била од интереса суседних народа и држава, а поготово није у интересу одређеног дела међународног фактора“, истиче Додик.

Помоћ Србије

Србија је увек помагала колико је могла и што се зна и што се не зна, ко год је у Србији био на власти, додаје он. Подсетио је на капиталну ствар, приватизацију Телекома РС, у време Коштунице и Тадића, када су кроз ту аквизицију коју је узела Србија обезбедили значајан део спасоносних средсатава за РС, а Србија од тога има добит.
„Што се тиче садашњих односа они су базирани на узајамној подршци и на различитим пројектима. Један од важних је везан за помоћ Србије свим општинама у РС, изградњом од вртића до школа, домова културе, болница, којим смо хтели да у свакој општини остане траг Србије. И већина тих објеката носи назив Србија.“
Он подсећа да је Србија помогла изградњу моста на Рачи, вредности 170 милиона евра, у целини га финансирајући, али и преузела 80 одсто трошкова на изградњи ауто-пута од Раче до Бијељине. РС ће за то увек бити захвална Србији, истиче Додик, напомињући да је и РС увек била спремна да уколико је могуће помогне Србији. Тако је Србији ставила на располагање вишкове електричне енергије да би у тренутку енергетског удара била квалитетно снабдевена.
Ми из РС, како каже, немамо никакву намеру да се мешамо у политички живот Србије, али имамо намеру да подржимо све одговорне политике које иду за тим да појачају и очуају Србију.
„Сматрамо да Србији морамо да наметнемо наратив да је најважније државно питање за Србију у територијалном смислу Косово, а најважније национално питање у Србији је Република Српска са својим становништвом од 1,1 милион који тамо живе. То апсолутно мора да буде у фокусу интереса и политике државе Србије“, истиче председник РС.
Он напомиње да се неретко поставља питање да ли је могуће да Вучић и Додик врате причу о поштовању изворног Дејтона и поштовању Резолуције 1244 СБ УН. То је, како сматра, далеко изнад њихових могућности, али и додаје да од тога не треба одустати и да у сваком разговору то треба покушати ставити на сто.
„Морамо да будемо свесни да не постоји међународно право, него међународно правило, а оно се мења често, зависно од личности која доноси правило. Али, ми немамо шта друго него да се држимо Дејтона, Резолуције 1244, без обзира колико они на то игнорантски гледали.“

Не сме да се одустане

Ако у РС не останемо доследни, веома брзо ће нас преузети централизација БиХ, што је главни и дефинитивни циљ Американаца и ЕУ, истиче Додик.
„Мислим да онолико колико се ми бранимо, пружамо прилику и Србији да нас брани. Ако се ми препустимо и Србија ће тешко бранити нас. С друге стране, Србији је важно не да има поданичку структуру у РС него ону која може да изнесе политику у РС. Најбоља ситуација је снажна легитимна структура у РС која ће добро сарађивати са властима Србије“, закључио је Додик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала