Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ескобар: Европски предлог не подразумева међусобно признање

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗаменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар.
Заменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар. - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да би Заједница српских општина требало одмах да се спроведе, како је и договорено, као и да европски предлог не значи међусобно признање већ нормализацију односа Београда и Приштине.
Он је у аудио интервјуу из Брисела рекао да европски предлог није о међусобном признању, већ о нормализацији односа Београда и Приштине. Битно је да односи у региону буду здрави и да се избегну дешавања из 90-их и у складу са тим све земље региона би требало да се међусобно признају и имају позитивне односе.
"Формирање ЗСО је правна обавеза која мора да се спроведе. Закључак Европског савета је да мора да се то обави и то је део и америчке политике. Очекујемо да буде формирана и да се све договорено спроведе. Обе стране морају да пронађу канале за сарадњу и очекујемо да се формира", рекао је Ескобар на захтев новинара да протумачи шта је мислио тиме да ако Приштина не формира ЗСО то ће урадити САД.
Како је рекао када говорите о ЗСО мисли се на општине где су Срби већина и о одређеном нивоу самоуправљања који се неће мешати са уставним поретком и правним косовским структурама.
"Желели бисмо да се те заједнице удруже и раде заједно на проналажењу економских решења у корист српских заједница. Ништа није застрашујуће у томе", навео је Ескобар.
Како је рекао, оно о чему су се обе стране договориле јуче поставља услове за успостављање нормализације.
"Искрено, постоје препреке, али се надам да ће се пронаћи механизам да се све то имплементира, а то укључује и ЗСО, али и неслагања попут регистарских таблица, личних карата и других ствари".
Према његовим речима, важно је да се почне са тачке гледишта да су две стране ушле у дискусију са добром вољом.
"Тако да су наша очекивања да не желимо да користимо 'штап и шаргарепу' како бисмо их охрабрили да кренемо даље. Циљ је да две стране имају миран и предвидив однос, али то отвара све више врата за обе стране и интеграцију у ЕУ и трансатлантске структуре. Надамо се да ће стране испунити своје обавезе", рекао је Ескобар.
Застава ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
СРБИЈА
ЕУ објавила оквирни план за даље разговоре Београда и Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала