- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Шта се кува у Америци – и како то може да утиче на Србију

© Фото : ФИБАНикола Јокић и Богдан Богдановић
Никола Јокић и Богдан Богдановић - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
У историји НБА лиге четири пута догађали су се „локаути“. Ако се он поново догоди, односно дође до неслагања Уније играча и власника франшиза, на Светском првенству ове године највероватније не бисмо гледали играче из најјаче лиге света. Укључујући ту и Николу Јокића, Богдана Богдановића и остале наше играче из НБА.
Заправо, локаут сам по себи не искључује аутоматски могућност да НБА играчи играју на Светском првенству (јер су играчи тада без уговора), али би у том случају националне федерације морале да покрију саме, без помоћи НБА, целокупно осигурање за играче у случају њихове евентуалне повреде. А, то су заиста велики износи.
Уједно, то би значило да вероватно нећемо гледати ниједног НБА играча генерално на турниру, што би првенство потпуно изменило и онда би било тешко да се предвиди ко ће до медаља.
Иначе, колективни уговор је најважнији уговор у НБА лиги. Он се потписује између саме лиге и Уније играча НБА лиге која је веома снажна. Тај уговор одређује како ће се зарада делити, какви ће бити уговори играча...
Последњи такав уговор потписан је у децембру 2016. године и важи до краја сезоне 2023/2024.
Сада се преговара око детаља новог уговора који би требало да буде потписан до 31. марта, играчи имају велику моћ у НБА лиги, па може доћи до новог закључавања ако не буде коначног договора. НБА лиги се не допада да играчи могу да се понашају тако слободно како се понашају, да траже трејдове и бирају да ли ће играти или не.
Ако не дође до договора, биће проблема...
До сада су у историји виђена четири локаута. Три су се догодила током деведесетих (1995, 1996. и 1998. године), а последњи 2011. Тада је пет месеци трајала пауза у НБА и сезона је морала да буде скраћена са 82 на 66 утакмица, па би у случају да поново буде „локаута“ - свим играчима било забрањено да играју на Светском првенству, укључујући и Американце.
Како тренутно стоје ствари, до локаута – неће доћи.
Али, нико још не може да отпише до краја, 100 одсто, ту могућност. Дакле, мале шансе и даље постоје.
Рецимо, чувени НБА кошаркаш Чарлс Баркли, данас кошаркашки коментатор, током Ол-стар викенда назвао је играчима мекушцима, а дотакао се и преговора око новог колективног уговора који се спрема.
Немам сумњу да ће ови момци допасти у локдаун“, рекао је Баркли.
Извршна директорка Уније играча НБА лиге Тамика Тремаљо истакла је да локаут може да буде избегнут.
„Пре свега, не мислим да локаут икоме може да донесе нешто добро“, рекла је Тремаљо.
НБА комесар Адам Силвер додао је да је апсолутни приоритет да се до колективног уговора дође што је пре могуће.
Дакле, идеја је да се лига и играчи договоре око свега, а самом чињеницом да плате играчима стално расту, да су деонице франшиза све веће, самим тим и могућност да се дође до „закључавања“ је заиста мала ове године.
Али, ако се догоди, онда ће Светско првенство бити потпуно другачије од онога што смо до сада гледали.
И НБА лига би упала у проблем после кога би јој било потребно неколико година да се врати на прави пут.
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
СПОРТ
Не зна Америка како је Јокић одрастао...
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала