- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Охрабрење са Истока јача самопоуздање Србије и Републике Српске да одговоре на ултиматуме

© Sputnik / Мира Канкараш ТркљаРЕПУБЛИКА СРПСКА ТРИБИНА
РЕПУБЛИКА СРПСКА ТРИБИНА - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
Трибину „Српска се брани и у Србији“, одржану у Београду на дан годишњице доношења првог Устава Републике Српске, обележила је оцена бројних учесника да ће неизбежно успостављање нових односа у свету омогућити и решење српског националног питања.
Профеосор Факултета политичких наука у пензији Ненад Кецмановић подсетио је на речи руског амбасадора у Србији Александра Боцана Харченка да ће се по завршетку специјалне војне операције у Украјини питање Косова решавати у новом геополитичком контексту.
Он подсећа да руски политичари често истичу да им је тек после бомбардовања Србије пукло пред очима на шта је Запад све спреман. Кинези, такође, кажу да су им се упалиле црвене лампице тек када је током бомбардовања СРЈ тобоже нехотице погођена кинеска амбасада у Београду.
Срећом, каже Кецмановић, Русија са Путином, ни Кина са Сијем нису оно што су биле у време глобалне доминације једине суперсиле.
„Ово охрабрење са Истока јача самопоуздање и отпорност свих Срба према претњама и ултиматумима Запада на које упозоравају и председник Србије Вучић и Додик. Додик је једном рекао ако Косово остаје у Србији, онда је Српска спремна да остане у БиХ, односно, ако Косово иде из Србије, онда ће и Српска из БиХ. То је, чини ми се, сажето формулисана платформа за јединство Срба у Српској и у Србији према свету и међународној заједници", оценио је он.
Српска и Србија би, како сматра, требало да отворе српско питање у пакету.
Политиколог Александар Павић проблем са униполарним светом види у томе што се Запад променио. Дошло је до смене елита које неће да преговарају него да намећу, што није било ни у време највећих идеолошких разлика Америке и Совјетског савеза, када је постојало веће уважавање оног другог. То се сада зове диктат и када Запад не признаје руске интересе, када ће српске. Наравно, никада, каже Павић.
© Sputnik / Мира КанкарашПредседник Републике Српске Милорад Додик на трибини у Београду поводом годишњице доношења првог Устава РС
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Председник Републике Српске Милорад Додик на трибини у Београду поводом годишњице доношења првог Устава РС
„Оно што је добро је што нам се сада нуди друга опција, мултиполарни свет који настаје. То је огромна већина света, преко 80 одсто, који од нас не траже да се одрекнемо сопствених интереса и то је свет који расте, који има перспективу. Запад улази у економску кризу, у социјалну кризу, у духовну кризу, у моралну кризу и то ће тек да долази до изражаја“, уверен је Павић.
Он сматра да Срби имају историјску прилику да наставе златну нит српског отпора, не само непристајањем на диктат, већ и да не буду на погрешној страни историје.
Избор је, сматра он, лак. Није лако окружење, али додаје он, и за то постоји решење. Није, каже, мађарски премијер Виктор Орбан РС дао 100 милиона евра кредита и није случајно што се одупире новим санкцијама Русији.
Павић се слаже са Додиком да питање Косова и Метохије и РС не треба раздвајати.
„То су све српска питања. Једно територијално, друго национално, а у ствари оба и национална и територијална и идентитетска. И Београд и Бањалука морају ту да буду на истој таласној дужини и на истим позицијама", уверен је овај политиколог.
Униполарни свет нуди само ропство, даље уцењивање, даље распарчавање, а мултиполарни свет нуди слободу. Избор је лак, закључио је Павић.
Социолог Слободан Рељић сматра да се Србија и Срби данас налазе пред драматичним документом какав је француско-немачки о Косову и да он несумњиво угрожава и Републику Српску.
„Овде се ради о односу Запада према Србима који је непријатељски. Одговор народа на то је, сматра он, врло јасан – нема потписивања било чега што би променило статус Косова, нема напуштања РС низ воду, без обзира што наше власти примају високог представника Шмита као правог", критичан је Рељић.
Имате 14 одсто света који је увео санкције Русији и 86 одсто оног другог света и за годину дана САД, "највећи силеџија кога свет познаје", нису успеле никога да пребаце на своју страну, констатује Рељић.
Он сматра да је одговор естаблишмента у диспропорцији са сасвим јасним народним. За решење свих наших крупних питања се искључиво везујемо за разговоре са Западом.Та ситуација и положај РС чини ризичнијим него што би он требало да буде, закључио је овај социолог.
По мишљењу геополитичара Миломира Степића, за разлику од Србије која се још није ослободила југословенства и Титоизма, са РС је обрнуто. Она је стекла ниво потребне кохезије и по његовој оцени, о РС се може говорити као о новом српском пијемонту.
По оцени публицисте Синише Љепојевића, Запад 150 година није променио ништа, од када је тада прихватио аустријску идеју о цепању српког националног корпуса. Он сматра да треба да смо начисто да са Западом више нема разговора, да европске вредности не постоје и да тај наш европски пут мора бити прекинут, јер је то питање егзистенције. Једна епоха је завршила, нова је у настајању, требало би се окренути Евроазији и на време ухватити воз.
Са њим се слаже и геополитичар Срђан Перишић, истичући да је немогуће наше стратешко партнерство са САД, јер они не признају ничији суверенитет. Сви српски политичари били су преварени од САД, од Биљане Плавшић, Радована Караџића, Слободана Милошевића, Зорана Ђинћића и Војислава Коштунице, као што су и сви споразуми изиграни од Резолуције 1244 Савета безбедности УН, до Брислексог споразума.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала