- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Песков: НАТО се претворио из условног противника у непријатеља

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаПортпарол руског председника Дмитриј Песков
Портпарол руског председника Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
Државе НАТО, поставши учесник сукоба у Украјини, иступају као јединствен блок не више условних противника Русије, већ њених непријатеља, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
У интервјуу за лист „Известија“ он је коментарисао одлуку председника Русије Владимира Путина да обустави учешће Русије у Споразуму СТАРТ 3.
Како је навео, када се документ појавио он није обухватио нуклеарни потенцијал Француске и Велике Британије који су били неупоредиви са арсеналима Русије и САД.
Али, сада када је НАТО практично постао учесник сукоба у Украјини, ситуација се променила, објаснио је Песков.

„НАТО сада иступа као јединствен блок више не наших условних противника, него непријатеља. Њихова обавештајна служба 24 сата дневно ради против нас, њихово наоружање, како је недавно истакао Путин, бесплатно се испоручује Украјини и њиме се пуца на наше војнике, да не помињем да се њиме пуца и на грађане Украјине, доносе се одлуке и преузимају обавезе у оквиру НАТО о новим испорукама, новим партијама све модернијег оружја“, рекао је Песков.

Портпарол Кремља је рекао и да је у Кијеву таква ситуација да нема могућности да се размотре неке нијансе како би се сукоб решио мирним путем и због тога се специјална операција наставља до остварења циљева.
Он је додао да у Украјини има снага којима се не допада актуелни кијевски режим, а има их изван граница Украјине.
Упитан да ли би Русија, после остваривања циљева специјалне операције, могла да почне преговоре са тим снагама, он је одговорио потврдно.
Како је навео, да је хтео Запад је одавно могао да почне преговоре са Русијом. Ти преговори би били тешки, по неким питањима би постојали непомирљиви ставови, али би преговора било, али су западне земље то одбиле.
Он је додао да је Путин био и остао отворен за све контакте који могу да допринесу да Русија оствари сопствене интересе на овај или онај начин, пожељно би било мирним путем, али ако то није могуће онда и војним.

О кинеском плану

Песков се осврнуо и на кинески план за решавање сукоба у Украјини, истичући да је глас Пекинга требало да се чује. Поздрављамо покушај да се формулишу тезе за решавање сукоба мирним путем, важне су нијансе, рекао је он.
Кина је велика, моћна држава чији се интереси не може да игнорише ниједан играч на међународној сцени, оценио је Песков и додао да се кинески план, у делу који се тиче осигурања безбедности, подудара са приступом Русије.

Подршка Путину

Песков је рекао да огромна већина Руса у потпуности подржава председника Русије - циљеве специјалне операције и курс развоја уз ослањањe на сопствене снаге.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала