- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин потписао указ о замрзавању Споразума о стратешком офанзивном наоружању

© Sputnik / Сергей Казак / Уђи у базу фотографијаПодготовка к запуску РС-20
Подготовка к запуску РС-20 - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин потписао је указ којим се замрзава учешће Русије у Споразуму о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ 3).
„Предвиђено је да Руска Федерација обустави дејство Споразума између Руске Федерације и Сједињених Америчких Држава о мерама за даље смањење и ограничавање стратешког офанзивног наоружања, потписаног у Прагу 8. априла 2010. године“, наводи се у тексту.
Закон би могао да ступи на снагу након званичног објављивања, наводи се у тексту документа. Одлуку о наставку учешћа Русије у споразуму донеће председник.
Руски председник Владимир Путин одржао је 21. фебруара традиционално обраћање Федералној скупштини. Он је том приликом саопштио да Русија обуставља своје учешће у споразуму СТАРТ, али да не излази из њега. Путин је истакао да нуклеарне арсенале н немају само САД са којима је потписан споразум, него и земље НАТО-а попут Француске и Велике Британије.
СТАРТ је једини руско-амерички режим контроле нуклеарног наоружања који истиче 2026. године. Москва и Вашингтон су почели да договарају параметре будућег споразума о ограничењу нуклеарног наоружања, али је дијалог прекинут након почетка специјалне војне операције у Украјини.
Црвени трг у Москви - Sputnik Србија, 1920, 22.02.2023
РУСИЈА
Кремљ: Спроводићемо Споразум о стартешком наоружању кад Запад узме у обзир наш став
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала