- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Регионални и глобални значај: Лавров потврдио наставак реализације пројекта „Север –Југ“

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаПриказ међународног транспортног коридора „Север-Југ“
Приказ међународног транспортног коридора „Север-Југ“ - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
Учесници у пројекту изградње међународног транспортног коридора „Север –Југ“ започели су практичну реализацију успостављања железничке комуникације на деоници Рашт-Астара дуж обале Каспијског језера преко територије Ирана до границе са Азербејџаном, саопштио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Реч је о успостављању непрекидне железничке везе, између осталог и на деоници Рашт-Астара. То није нека тајна. О тој теми се одавно разговара и сада је почела практична реализација. Овде водећу улогу играју Русија и Азербејџан“, рекао је Лавров након састанка са министром спољних послова Азербејџана Џејхуном Бајрамовом.

Како је истакао, поменути пројекат је од „регионалног и глобалног значаја“.

По речима Лаврова, пројекат отварања међународног транспортног коридора „Север –Југ“ свакако бити реализован јер за то постоји политичка воља свих страна.

Међувладин споразум о отварању мултимодалног транспортног коридора „Север –Југ“ потписале су Русија, Индија и Иран 2000. године. Касније се број учесника проширио на 14. Коридор „Север –Југ“ дуг је 7.200 километара и представља краћу алтернативу Суецком каналу. У поређењу са морским путем, удаљеност је смањена за око два пута, а према томе и време и трошкови превоза за око 30 одсто.
Сада пројекат обједињује неколико различитих транспортних система различитих држава. Индија је уложила у пројекат око 2,1 милијарду долара, од чега је део намењен за изградњу транспортне инфраструктуре у Ирану.
Саобраћајни коридор Север-Југ у области Астрахан који повезује Русију, Иран, Индију и јужну Азију. - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2022
РУСИЈА
Почео са радом транспортни коридор који повезује Русију и Индију
Север-Југ  - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2022
РУСИЈА
Нови пројекат Русије, Ирана и Азербејџана – отпоран на блокаде
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала