- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сијарто: Били смо упорни да се не дозволе санкције нуклеарној индустрији

© AFP 2023 / ATTILA KISBENEDEKМинистар спољних послова Мађарске Петер Сијарто
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
Морали смо жестоко да се боримо и још ћемо морати у будућности да се боримо, полазећи од развоја догађаја, како област нуклеарне индустрије не би потпала под санкције, изјавио је мађарски премијер Петер Сијарто у интервјуу за Спутњик, коментаришући недавно уведени 10. пакет европских санкција Русији.
Према његовим речима, неке државе чланице Европске уније „очајнички нуде иницијативе за увођење санкција ‘Росатому’, против партнера ‘Росатома’, руководилаца компаније и за ограничење сарадње у нуклеарној области између Русије и чланица ЕУ“.

„Ми се са тим никада нећемо сложити. То је оно чему ћемо се неизоставно успротивити, ако такве ставке буду укључене у било какве санкционе мере. Овог пута, кад је у питању 10. пакет санкција, било је веома снажних покушаја да се уведу санкције на нуклеарну енергију, али били смо упорни и нисмо то дозволили“, нагласио је Сијарто.

Пројекат „Пакш 2“ могао би да касни због Немачке?

Мађарски премијер се осврнуо и на изградњу нових блокова нуклеарне електране „Пакш 2“, најавивши да Мађарска рачуна да ће комерцијална експлоатација реактора почети 2030-2031. године.

Политичар је додао да неке земље ЕУ сматрају питање сарадње са Русијом у области енергетике политичким питањем. Министар сматра да енергетику не треба оцењивати ни као политичко, ни као идеолошко питање.

Сијарто је подсетио да немачке власти блокирају испуњење уговора који су потписали „Росатом“ и „Сименс енерџи“, на основу кога немачка компанија Сименс енерџи“ треба да испоручи систем за управљање нуклеарном електраном.
Према његовим речима, овакво понашање немачких власти је очигледно задирање у суверенитет Мађарске.
„За нас је енергетска безбедност питање суверенитета. Нећемо дозволити никоме да се у то меша“, поручио је Сијарто.
Слични кораци Немачке, сматра премијер, могли би утицати на кашњење реализације пројекта „Пакш 2“, али, Сијарто не види знакове тога.
Руски гас - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2022
РУСИЈА
Сијарто за Спутњик: Мађарска никада неће подржати санкције против „Росатома“ и „Гаспрома“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала