- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ситуација између Кине и Америке све напетија, најновији предмет конфликта изазвао буру на интернету

© AP Photo / GREG CAMPBELLПанда Ле Ле угинуо је у фебруару 2023. године
Панда Ле Ле угинуо је у фебруару 2023. године - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
Тонови између Америке и Кине све су тежи, а најновији предмет спора између две највеће светске економије сада је и здравствено стање панде Ја Је, коју је у склопу кинеске „панда дипломатије“ Пекинг у неким срећнијим временима послао зоолошком врту у Мемфису.
Међутим, кинески грађани потписују ових дана петиције у којима траже да се Ја Ја врати у домовину, јер су до њих стигле фотографије на којима женка кинеске ендемске животињске врсте изгледа прилично лоше. Ја Ју је потребно вратити кући, а у савезну државу Тенеси послати делегацију која ће истражити шта се догодило, стоји у коментарима Кинеза који панде сматрају националним благом.
Интернетом круже слике на којима Ја Ја изгледа неухрањено и болесно.
У коментарима Кинези оптужују Американце за небригу и окрутно понашање према омиљеном симболу Кине. „Животи панда су важни“, поручио је један. „Желим да је видим дебелу и округлу. Вратите је да више не пати“, написао је други.
Кинеска „панда дипломатија“ је међународни програм који је некад био један од најсимпатичнијих симбола бољих односа Кине и Запада, пише британски „Тајмс“. Међутим, и он постаје „жртва“ промењених међународних односа. Многи еко-активисти су и раније били критични према том програму. Програм размножавања панди у заточеништву и њихово слање по свету сматрали су замагљивањем правог проблема - оног да због кинеског наглог економског развоја нестаје њихово природно станиште у дивљини.
Националисти одавно користе оптужбе за лошу бригу за панде на Западу тумачећи то непоштовањем Кине у свету. Све панде званично припадају кинеској држави, а у зоолошким вртовима у иностранству су као позајмица, често за велике своте новца којим се финансира програм њихова размножавања, преноси „Јутарњи лист“.
Ја Ја и њен партнер Ле Ле стигли су у склопу дипломатског програма у Мемфис, чијем зоолошком врту су „позајмљени“ још пре 20 година. Пар је требало да се врати у Кину у априлу, али је Ле Ле угинуо 1. фебруара. Мет Томпсон, шеф зоолошког врта, рекао је да је 24-годишњи панда угинуо мирно у сну и да је то било неочекивано, јер није било знакова да је болестан.
Међутим, у САД су се и пре његове смрти писале петиције да Ле Леа и Ја Ју врате у Кину. Активисти су тврдили да су инфицирани паразитима. Јавност у Кини сазнала је за ту иницијативу и такође почела то да тражи.
„Тајмс“ пише да је Пекинг званично објавио да ће послати стручњаке да извиде шта се догодило, а верује се да ће успут проверити у каквом је стању Ја Ја.
„Забринути смо због нагле смрти панде Ле Леа“, навело је у саопштењу кинеско удружење зоолошких вртова. Међутим, панде у дивљини обично живе до 20 година. У заточеништву су неке живеле и више од 30 година.
Државни медији спекулишу да би Ја Ја могла да се врати кући раније него што је предвиђено, а до тада би јој Американци требало да дају квалитетнији бамбус, поручили су Кинези.
Кина је најзад одговорила и на позиве Запада да помогне у окончању украјинске кризе –објавила је предлог пута ка миру у 12 тачака, али не онакав какав су очекивали. Кинески предлог анализирали смо у емисији Свет са Спутњиком:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала