- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта Блинкен смера у Централној Азији а шта стварно може да постигне

© AP Photo / Carlos BarriaАмерички државни секретар Ентони Блинкен
Амерички државни секретар Ентони Блинкен - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
Амерички државни секретар Ентони Блинкен отпутовао је на турнеју по Централној Азији током које планира да посети Узбекистан и Казахстан. По оцени експерата, Блинкенов циљ је јачање присуства САД у овом региону и окретање Ташкента и Астане против Москве и Пекинга.
У Узбекистану и Казахстану Блинкен ће боравити од 28.фебруара до 3.марта. У Астани планира да се састане са председником Казахстана Касимом-Жомартом Токајевом и министром спољних послова Мухтаром Тлеубердијем. Поред тога, амерички државни секретар планира да учествује на министарском састанку шефова дипломатија земаља Централне Азије и САД у формату Ц5+1, који ће бити одржан у Астани.
Уочи одласка у Централну Азију, Блинкен је на свом Твитер налогу написао да је ово његово прво путовање као државног секретара у Казахстан и Узбекистан.
„Радујем се даљем развоју нашег партнерства са Централном Азијом“, написао је амерички државни секретар.

Покушај јачања америчког присуства у региону

Како каже за Спутњик водећи истраживач на Институту за научне информације на Руској академији наука (РАН) Максим Вилисов, Блинкен планира да посети Казахстан и Узбекистан из два разлога.
„Сједињене Америчке Државе желе да покажу Казахстану и Узбекистану да их нису заборавили. Посетом Блинкена, Американци показују овим државама да их сматрају важним за своју политику и да су спремне да наставе сарадњу са њима. Међутим, на овај начин они хоће да ојачају присуство у овом региону. Поред тога, Блинкен током посете планира да извиди колики Кина ту има утицај и какав је однос политичке елите према русији и сукобу у Украјини“, објашњава саговорник Спутњика.
Према речима водећег научног сарадника на Институту за међународна истраживања на Московском државном институту за међународне односе (МГИМО) Александра Књажева, главни циљ Блинкенове посете јесте да колико год може ограничи сарадњу ових земаља са Русијом и Кином.
„Није искључено да ће Сједињене Америчке Државе покушати да овим државама ограниче комуникацију са Русијом и смање везе са Кином. А то могу да ураде на два начина. С једне стране, могу да запрете Казахстану увођењем секундарних санкција, док с друге могу да предложе Астани неку врсту улагања и преференција за казахстански бизнис“, констатује наш саговорник.
Заменик директора Казахстанског института за стратешке студије при председнику Санат Кушкумбајев сматра да је главна сврха путовања Ентонија Блинкена у Централну Азију учешће на министарском састанку у формату Ц5+1.
„Посета је планирана још у септембру 2022.године, када је исти састанак са Блинкеном и министрима пет централноазијских земаља одржан на маргинама Генералне скупштине УН у Њујорку“, изјавио је он за лист Известија.

Притисак на земље региона

Према речима Кушкумбајева, на овом састанку земље ће разговарати о питањима везаним за трговину, транспортни транзит, културну и хуманитарну сарадњу и активности на пољу људских права. Истовремено, он објашњава да државе планирају јачање кохезије региона, као и сарадњу у економском, енергетском, водном и безбедносном сектору.
Међутим, Едвард Соловјов, руководилац Центра за постсовјетске студије на Националном истраживачком Институту за светску привреду и међународне односе „Примакова“ на Руској академији наука (РАН), каже да није искључено да ће Вашингтон на састанку покушати да изврши притисак на земље регионе.
„Амерички државни секретар овим земљама не може да понуди ништа ново. Али нема сумње да ће покушати да изврши политички и морални притисак на ове земље да пооштре своје ставове према могућем увођењу санкција Москви“, објашњава стручњак, док Александар Књажев истиче да централноазијске земље покушавају на сваки начин да избегну притисак Вашингтона.

Русија важнији партнер и гарант безбедности земаља Централне Азије

На питање да ли су Американци значајни партнери земљама Централне Азије, Вилисов каже да су односи између ових држава и Вашингтона веома хладни.
„Вашингтон не пружа никакву подршку Централној Азији. Ни економску, ни моралну, ни политичку. Американци знају да у овим регионима економски доминира Кина. Ова земља тргује са регионима и укључује их у разне мултилатералне и биларелалне пројекте“, констатује наш саговорник.
Са овом оценом слаже се и Књажев, који подсећа да је за те земље Русија много значајнији партнер.
„У трговинској размени Русије и Казахстана, рецимо, увоз те земље из Русије чини 70-80 процената. Штавише, овде се ради о производима намењеним за становништво земље које Казахстан не производи. Осим тога, Русија је и важан, па и главни гарант безбедности те земље. У то смо могли да се уверимо у јануару прошле године када је мисија ОДКБ била одлучујући фактор у стабилизацији ситуације у Казахстану током унутрашњих немира и покушаја државног удара“, објашњава стручњак.
Што се тиче Узбекистана, према мишљењу стручњака, руске инвестиције играју важну улогу за Ташкент.
„Русија је највећи инвеститор у Узбекистану. Москва је један од два- три лидера у узбекистанској трговини. Ташкенту би било веома тешко и неисплативо да замени овај трговински промет неком другом земљом. Поред тога, за Узбекистан је важна тачка, на пример, радна миграција њихових грађана у Русију“, констатује саговорник.
На питање може ли се десити да Казахстан и Узбекистан подлегну притиску Сједињеним Државама у случају да Вашингтон од њих захтева смањење сарадње са Кином и Русијом, Књажев каже да та одлука уопште не би била исплатива за Ташкент и Астану.
„То једноставно није могуће због високе међузависности економија. Сарадња са Русијом и Кином је веома важна и потребна земљама овог региона“, наглашава стручњак.
Подсетимо, Ентони Блинкен већ други пут учествује у министарском састанку у формату Ц5+1. Крајем фебруара прошле године састанак је био организован у онлајн формату и тада је главна тема разговора била ситуација у Украјини и њен утицај на регионалну безбедност. Иницијатори те видео-конференције биле су Сједињене Америчке Државе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала