- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Сви против Мила – у другом кругу

© Tanjug / AP Photo/Risto BozovicМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
Предстојећи предсједнички избори рјешаваће се у два изборна круга јер је јасно да кандидат ДПС-а Мило Ђукановић не може да побједи у првом кругу, каже новинар Младен Стојовић.
Државна изборна комисија Црне Горе данас је потврдила кандидатуре на предсједничким изборима Алексе Бечића испред Демократа и Јакова Милатовића из Покрета Европа сад. Раније су потврђене кандидатуре Андрије Мандића (ДФ), Мила Ђукановића (ДПС), Драгиње Вуксановић Станковић (СДП), Горана Даниловића (Уједињена Црна Гора).
Новинар Младен Стојовић за Спутњик каже да је други круг предсједничких избора извјестан а извјесно је и да Мило Ђукановић у првом кругу не може да рачуна на више од трећине гласача који ће искористити своје бирачко право.
“Све приче о могућој побједи актуелног предсједника Црне Горе су само спинови који имају за циљ мобилизацију њему наклоњеног бирачког тијела. Јасно је да ће Ђукановић бити побједник у првом кругу јер анти ДПС страна има 4+1 кандидата, док се дио гласова на које рачуна кандидат ДПС-а односи само на Драгињу Вуксановић. Под овим "+1" мислим на потенцијалног кандидата инфлуенсера Јоџира који би, ако му ДИК потврди кандидатуру, огребао дио гласова кандидатима Милатовићу и Бечићу пошто само они могу да рачунају на подршку бирача којима идеолошки и национални ставови нису приоритетни а то је карактеристика најмлађег бирачког тијела. Данас је, иначе, више медија пренијело да је Јоџир виђен како излази из канцеларије ДПС-а”, каже Стојовић.
У другом кругу је све могуће, истиче наш саговорник, јер је већ сада јасно да не могу сви кандидати анти ДПС стране да рачунају на исту подршку.
“Дилема је само да ли ће овај, већински дио бирачког тијела Црне Горе, претрпјети толико осипање да ће Ђукановић добити шансу да се извуче из пораза упркос томе што га близу двије трећине грађана у Црној Гори не жели на челу државе. Адут Ђукановића су гласачи дијаспоре на чијој мобилизацији ради уз помоћ челника Бошњачке странке, али и изборне манипулације којима је толико пута раније креирао изборне резултате. С обзиром да за 2,5 године МУП није радио на сређивању бирачких спискова, јасно је да "дубока држава" ДПС-а има своје скривене адуте, док је нејединство анти ДПС стране таквих размјера да Ђукановићева одлука о уласку у трку није случајна. Бивши аналитичар ЦИА Дејвид Кенин је у интервјуу за подгоричке Вијести поручио да ће Ђукановић удвостручити напоре да ДПС врати на власт ако успије да побиједи на изборима. Само ова реченица је довољна да се схвати каква је игра у току. Уколико буде завршена како је замишљено од стране оних који су је пројектовали, биће јасно ко је све, и како учествовао у игри. Поријекло новца који је инвестиран у реализацију пројекта није тешко погодити”, наводи Стојовић.

Шта ће донијети други круг

Да ће избори за предсједника Црне Горе бити одржани у два круга предвиђа и Веско Пејак из НВО Алтернатива.

" Уколико будемо паметни, онда ће други круг бити само формално одржан. Ја искрено не знам шта неки кандидати раде у првом кругу. За Црну Гору 21.вијек је стартовао неуспјешно. Нама је предсједник особа која нам је уништила 20. вијек. Већ 23 године ми се питамо да ли га треба гласати, после свих ратова, немаштина, криза, приватизација, намјештених тендера, непроспаваних ноћи, намјештених избора, намјештених конкурса...”, наводи Пејак који се у том контексту пита да ли је Ђукановић уопште подобан за предсједника.

За њега је поразно што ниједан члан Државне изборне комисије није поставио такво питање што, по његовом мишљењу показује да демократија не значи много.

Кнежевић позива на сарадњу

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић изјавио је да очекује од Јакова Милатовића (ПЕС) и Алексе Бечића (Демократе) да у другом кругу председничких избора подрже председничког кандидата Демократског фронта Андрију Мандића.
"Ја сам саопштио да ћемо ми као Демократски фронт и као коалиција За будућност Црне Горе у кампањи позвати све кандидате који су против Мила Ђукановића, осим Драгиње Вуксановић Станковић, да седнемо за сто и да потпишемо споразум и да ћемо ми, уколико у други круг уђе Алекса Бечић подржати Алексу Бечића, уколико уђе Милатовић, подржати Милатовића, али да тражимо и од Милатовића и од Бечића да подрже Андрију Мандића", каже Кнежевић.
Кнежевић позива лидера Демократа Алексу Бечића и заменика председника Покрета Европа сад Јакова Милатовића, да седну са Андријом Мандићем и потпишу споразум у којем ће подржати анти ДПС кандидата који се нађе у другом кругу предсједничких избора.

Инфлуенсер излази из просторија ДПС-а?

У међувремену, инфлуенсер Јован Јоџир Радуловић, који је предао кандидатуру за предсједника Црне Горе у ДИК, виђен је како силази са спрата на ком су просторије Демократске партије социјалиста, пишу Вијести.
Према наводима поменутог портала, упутили су и питање ДПС-у о поменутом случају, али још увијек нијесу добили одговор да ли је то тачно и шта је инфлуенсер радио у њиховим просторијама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала