- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Турска редитељка: Филм о патријархату близак и српској култури

© Фото : Youtube/TIFF Trailers/PrintscreenФилм „Снег и медвед” турске редитељке Селчен Ергун
Филм „Снег и медвед” турске редитељке Селчен Ергун - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
Турско-немачко-српска копродукција, филм „Снег и медвед”, у конкуренцији је за главне награде 51. ФЕСТ-а, а редитељка Селчен Ергун је истакла да је прича блиска српској култури.
У малом, снегом прекривеном, забаченом граду у Турској зима је увек била тешка. Асли је млада медицинска сестра која је ту недавно добила службу. Једне хладне ноћи, човек нестаје. У овом малом граду, где су полицајцима највећи проблеми били слепи мишеви, изненадни нестанак човека ствара разне гласине. Корак по корак, Асли се налази усред вртлога односа моћи, тајни и сумњи.

„Мислим да се прича може лако разумети у Србији. Проистекла је из мог осећања младе жене у Турској, а вероватно је исти случај и у неким другим деловима света. Није лако описати то осећање. Живите, радите оно што сматрате исправним, а истовремено окружење је непријатељско према вама и покушавате да преживите у таквим условима. Размишљате да ли да одете или не“, појаснила је редитељка Селчен Ергун.

Она је истакла да је филм изазвао опречне реакције у њеној земљи:
„Филм је лепо примељен од стране оних који могу да саосећају са главном јунакињом, али је било и негативних реакција, јер говори о патријархату и непријатељству које жена носи као бреме из дана у дан“.
Сценарио су написали Селчен Ергун и Јесим Аслан, улоге тумаче Мерве Диздар, Саигин Соисал, Асие Динкои, Еркан Бекташ.
© Tanjug / Милош МиливојевићРедитељка Селчен Ергун
Редитељка Селчен Ергун - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Редитељка Селчен Ергун
Филм је светску премијеру имао прошле године у Торонту, онда је приказан у Хамбургу, Анталији, Котбусу, Маракешу, Палм Спрингсу, Санта Барбари и освојио је више награда.
Српски продуцент Милош Ивановић је испричао да је редитељку упознао у оквиру програма „First Film Firts“ који су осмислили и иницирали режисер Стефан Арсенијевић и Гете институт.
„Мислим да је прича универзална и може лако да комуницира са публиком у било којој земљи, не само у Србији. Свако снимање је напорно, тешко и изазовно, а оно које се дешава на минус 25 степени у унутрашњости Турске мало је изазовније. Један је од последњих филмова снимљених пре пандемије ковида“, рекао је Милош Ивановић.
Снег и медвед“ је дебитантски дугометражни филм Селчен Ергун.Пре тога је снимила кратке филмове „Confrontation“ и „A Sunny Day“.
Удо Кир - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
КУЛТУРА
Славни глумац Удо Кир: Кад си Немац, увек играш зликовце
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала