- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Војне вежбе снага ОДКБ у Таџикистану  - Sputnik Србија

УЖИВО Украјински војник за Си-Ен-Ен: Ситуација у Артјомовску је гора него што званично говоре

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 370. дан. Воде се борбе за Артјомовск. Украјинске снаге гранатирају градове у Донбасу, наносећи штету цивилној инфраструктури. Руско Министарство одбране саопштило је да САД у Украјини припремају провокацију уз примену отровних материја, с намером да за то оптужи Русију.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:59 28.02.2023
Пентагон: За Кијев немамо тенкове „абрамс“
Копнена војска САД тренутно нема тенкове М1 „абрамс“ које би могла да преда Украјини, изјавила је помоћник шефа Пентагона за међународну безбедност Селест Валандер. Она је додала да су средства која је раније Пентагон издвојио за Кијев довољна за текуће планове, али да ће се и даље процењивати о њиховој неопходности.
21:58 28.02.2023
Руска војска је, користећи самоходну артиљеријску јединицу 2С1 Гвоздика, уништила положај украјинских снага у подручју Авдејевке, јавља дописник Спутњика.
Према речима официра са позивним знаком „Валек“, војници Оружаних снага Украјине су се укопали у рејону села Северни, поставили противтенковске бацаче граната и спречили напредовање руских трупа.
21:53 28.02.2023
Украјински медији саопштили о експлозијама на левој обали Дњепра у Кијеву, ваздушна опасност није објављена.
21:04 28.02.2023
Истражни комитет Русије истражује околности испоруке токсичних хемикалија у Краматорск у ДНР у пратњи групе странаца, саопштио је Истражни комитет Русије.
Раније је начелник Снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије Игор Кирилов саопштио да САД и њихови саучесници намеравају да изведу провокацију у Краматорску уз употребу токсичних хемикалија.
20:08 28.02.2023
Украјински војник за Си-Ен-Ен: Ситуација у Артјомовску је гора него што званично говоре
Украјински војник се пожалио америчкој телевизији Си-Ен-Ен да је ситуација у Артјомовску за Кијев гора у свим правцима него што се званично о томе говори.
„Ситуација је у Бахмуту (Артјомовску) сада веома компликована. Она је много гора него што се званично говори о томе. Потребно је додати да је још 100 одсто компликованија него што то званично саопштавају и то на свим правцима, посебно на северном правцу“, рекао је украјински војник.
19:20 28.02.2023
Украјина је затражила од Турске и УН да се започну преговори о продужењу споразума о житу, али још увек није добила одговор, преноси Ројтерс позивајући се на своје изворе.
16:29 28.02.2023
Ситуација у близини града Артјомовска (украјински назив – Бахмут) остаје тешка, изјавио је командант копнених снага Оружаних снага Украјине генерал-пуковник Александар Сирски, преноси Ројтерс.
Како генерал примећује, руске трупе сада покушавају да опколе град и пресеку линије снабдевања. Дописник Ројтерса који је посетио Артјомовск у понедељак, 27. фебруара, рекао је да није видео никакве знаке повлачења украјинских трупа и да појачања стижу упркос гранатирању руских снага. Међутим, напомиње агенција, било каква офанзивна дејства на том подручју сада су немогућа због пролећног одмрзавања.
15:15 28.02.2023
Кијев је скептичан према иницијативи Кине за прекид ватре у Украјини, рекао је у интервјуу за "Њузмакс" шеф кабинета украјинског председника Андреј Јермак.
„Нећемо пристати на примирје, јер Русија увек користи прекид ватре да замрзне сукоб“, рекао је он.
Украјински председник Владимир Зеленски спреман је да се састане са кинеским председником Си Ђинпингом, рекао је Јермак, али је одбио да коментарише могућност састанка Зеленског и руског председника Владимира Путина, наводи издање.
14:20 28.02.2023
Блинкен: Предузећемо мере против кинеских компанија које подржавају Русију
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да ће Вашингтон без размишљања предузети мере против кинеских компанија и физичких лица које пружају војну подршку Русији или нарушавају антируске санкције.
„Веома смо јасно упозорили Кину на последице такве подршке. Без колебања ћемо се устремити на компаније и физичка лица која нарушавају наше санкције или на други начин подржавају Русију“, изјавио је Блинкен на конференцији за медије у Казахстану.
13:30 28.02.2023
Најважније из брифинга руске војске:
- У правцу Доњецка ликвидирано скоро 350 украјинских војника, а уништена су и два борбена оклопна возила, четири аутомобила, хаубица Д-20 и две хаубице Д-30;
- На подручју Красног Лимана ликвидирано скоро 120 украјинских војника, уништена четири борбена оклопна возила, самоходна хаубица „акација“;
- У правцу Херсона уништено складиште муниције украјинске војске;
- У правцу јужног Доњецка и Запорожја убијено или рањено скоро 45 непријатељских војника, уништена два борбена возила пешадије, три камионета и складиште муниције;
- У правцу Купјанска украјинске снаге изгубиле скоро 25 војника и два возила;
- ПВО средства оборила су шест пројектила система „хајмарс“, а уништено је осам украјинских дронова
13:28 28.02.2023
Украјинске власти су против предлога о прекиду ватре, изјавио је шеф канцеларије украјинског председника Андреј Јермак.
„Зашто смо тако скептични и не прихватамо сигнал који понекад чујемо о прекиду ватре... Ми не верујемо таквом сигналу“, рекао је Јермак у интервјуу за телевизију „Њузмакс“, коментаришући план за решавање ситуације у Украјини који је предложио Пекинг.
Он тврди да Русија наводно „увек користи примирје“ у своје сврхе.
„Добар је сигнал што је Кина изнела свој став. Кина је спремна да се укључи у ову процедуру“, приметио је Јермак.
Он је додао да је Зеленски изразио спремност да разговара и састане се са кинеским лидером Си Ђинпингом.
12:43 28.02.2023
Немачки концерн „Рајнметал“ почео је да испоручује Украјини аутоматизоване извиђачке системе за праћење великих површина терена уз ангажовање минималног броја особља, наводи се у саопштењу концерна.
„Вредност поруџбине је десетине милиона евра. Испорука је већ почела“, истиче „Рајнметал“.
У саопштењу се додаје да извиђачки системи укључују мобилне осматрачке куле са функцијама дневног и ноћног снимања, мини-дронове на ауто-пилот, системе управљања и транспортна средства.
„Рајнметал“ ради на испорукама заједно са естонском компанијом „DefSecIntel“, која производи осматрачке куле „SurveilSPIRE“. Системи такође укључују бежичне везе (4Г и „Старлинк“) за пренос видеа до мобилног командног места и соларне панеле за обезбеђивање стабилног рада без каблова за напајање или извора горива, објашњава се у саопштењу.
11:52 28.02.2023
Руски системи за радиоелектронско ратовање сузбили су украјинске дронове који су покушали да нападну цивилне објекте у Краснодарској области и Адигеји, саопштило је Министарство одбране Русије.
У саопштењу се додаје да су оба дрона изгубили контролу и скренули са путање лета.
11:18 28.02.2023
Артјомовск је изгубљен за Украјину, сада је питање само када ће доћи до заузимања града, изјавио је саветник вршиоца дужности лидера Доњецке Народне Републике Јан Гагин.
Према његовим речима, руске снаге делују практично у централној области Артјомовска.
Иако град још није опкољен, противник нема могућности да довози нову технику и муницију, нити да ротира снаге.
„Већ је јасно да је Украјина изгубила Артјомовск, питање је само који ће бити датум када се то догоди. Тешко је, међутим, давати прогнозе. Главно је да се Артјомовск сада добро контролише. И противник сам признаје да не може да снабдева свој гарнизон, који је практично осуђен на пропаст“, рекао је Гагин за телевизијски канал „Русија 1“.
Гагин је додао да су у околини града уочени тенкови "леопард".
10:42 28.02.2023
Украјинске снаге гађале су Сватово и Стаханов у ЛНР системима "химарс".
10:11 28.02.2023
У Кијеву не искључују могућност да ће мобилисати још више људи, изјавио је саветник украјинског министра одбране Јуриј Сак.
„Имамо довољно резерви… И наравно, ако буде потребе, мобилисаћемо још људи“, рекао је Сак у интервјуу за агенцију Блумберг, одговарајући на питање да ли Оружане снаге Украјине имају довољно људи, конкретно пешадије.
У Украјини је ратно стање и општа мобилизација продужена од 19. фебруара на још 90 дана.
08:15 28.02.2023
Вршилац дужности шефа ДНР Денис Пушилин назвао је ослобађање микроокруга Ступки у Артјомовску великим успехом.
„Што се тиче артјомовског правца, тамо ‘вагнеровци’ имају успеха. Они су у тешким условима, али настављају да иду напред. Шта год да непријатељ уради, ослобађају село за селом. А сада ослободили округ Ступки. Узимајући у обзир чињеницу да се води борба за сваку кућу, ово је заиста озбиљан успех у овој фази“, рекао је Пушилин за емисију „Соловјов уживо“.
07:32 28.02.2023
Украјински војници  - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2023
РУСИЈА
Понестаје им муниције: Зашто се на граници Придњестровља гомилају украјинске трупе
07:31 28.02.2023
Сада је јединствен тренутак да се обустави сукоб у Украјини, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко за кинеске медије, а преноси ТВ „Белорусија 1“.
Према његовим речима, друга оваква прилика се неће поновити. Позвао је да се ова шанса искористи док Русија не преведе своју привреду на војни колосек.
Лукашенко је рекао и да је главни циљ руског лидера Владимира Путина безбедност Русије, односно да се искључи могућност напада на Русију из Украјине. Москва је спремна да иде путем преговора, што је, како каже Лукашенко, показала од првог дана специјалне операције. САД су, међутим, приморале кијевски режим да одустане од било каквог дијалога са Русијом.
07:20 28.02.2023
Ваздушна опасност проглашена је у три украјинске области - Полтавској, Харковској и Дњепропетровској.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала