Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Свима сам им рекао - ово нећу да потпишем!

© AP Photo / Darko VojinovicАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су у Бриселу у понедељак вођени разговори, али да није постигнут договор, као и да ће бити још много разговора. Председник је истакао да је Србија изнела велику примедбу - да не може да се разговара о међусобном признању и уласку Косова у УН.
"Желим да кажем шта се збива већ неколико месеци, да људи разумеју свеукупну слику, јер то није питање једног члана, папира и једног састанка. Јуче у Бриселу је био разговор, нисмо се договорили, разговарали смо, наставићемо и биће још много разговора, ништа више од тога", рекао је Вучић у емисији Таковска 10 на РТС.
Каже да што се тиче саме ситуације људи треба да знају, иако у Србији завереничке теорије имају посебну прођу, да се ништа није тајно преговарало по питању КиМ.
"Људи говоре да се тајно нешто ради и преговара. Никада нисмо тајно преговарали, сваки пут сам говорио истину и никада ништа нисмо крили", нагласио је Вучић.
Вучић је рекао да је Србија спремна да ради на имплементацији многих ствари из плана, али да је изнела јасну велику једну примедбу.
"То сам рекао и Макрону и Шолцу у Минхену, и свих великим лидерима. Реч је о томе да не може да се прича о међусобном признању, признању, и уласку Косова у УН", рекао је Вучић.

"Ово нећу да потпишем"

Вучић је више пута истакао да нема никаквих шанси да се план ЕУ промени, али да никад неће потписати међусобно признање и улазак Косова у УН.
„О свему сам спреман да преговарам и разговарам, али ово нећу да потпишем“, рекао је Вучић напомињући да ће преговарати о мапи пута која подразумева договарање око тога шта је то што треба да се имплементира: „како да уредимо регионално представљање, како да уредимо царинске печате, како да уредимо слободу протока роба, капитала и услуга…“, објаснио је Вучић.
Како је рекао, мапа пута подразумева да се договори шта је то што треба да се имплементира.
„Мени је речено и јуче да нема преговора. Ја нећу да учествујем у имплементацији одређених ствари. Док сам председник Република нећу потписати ни формално ни неформално признање Косова“.

Одговор на предлог на 6 страница

Вучић је рекао да је на први европски предлог дао одговор на шест густо куцаних страница, односно на 9,5 шлајфни, који је прецизан и темељан нон пејпер заснован на међународном праву.
Он је то рекао говорећи о примедбама да Србија није реаговала на предлог и није упутила замерке.
"Србија је озбиљна држава која се 1999. године успртоставила противправној акцији, а шта год Приштина да уради морају да их чувају. Требало је јуче да изађу са саопштењем, део мог тима је очекивао дс ће изаћи са саопштењем и рећи да Курти није спреман на ЗСО. Ја сам знао да се то неће догодити, већ да ће дати добро балансирану поруку", рекао је Вучић.
Према његовим речима, нон пејпер Србије предат је међународним представницима, а након тога направљене су неке козметичке измене.
"То ће ући у историју да се зна да смо доставили и да се зна на шта смо указали и против чега смо били'', рекао је председник.

„Борељова изјава је врло неодређена“

Вучић је рекао да су медији објављивали делове предлога, и да су објављивани само лоши предлози, а да је било добрих, као СПЦ и о ЗСО.
"Ја кажем да немам шта да кријем, ово нам је постављено: "Или хоћете или нећете". Борељова изјава је врло неодређена, ја сам говорио о концепту или оквиру. Спремни смо да разговарамо о свим темама, и то би довело до нормализације. Да, нама је потребна нормализација са Албанцима. Али то нема везе са најважнијим државним питањима, како је представљено у парламенту, са оним насилним представама у Скупштини, банерима, нападима, снајперским пушкама. До тога да ћу потписати, а онда нисам потписао. Па онда ћу дати Ани Брнабић да потпише, али нисам то урадио. Нама је увек лакше да поверујемо да је ЦИА изазвала земљотресе у Турској, најежим се од тога, а у то верује 25 одсто људи у земљи. Па што не у Москви, него у Дијарбакиру", рекао је председник Србије.
За њега је, истиче, важно да људи знају да се трудио и борио за нашу земљу, и да ће то наставити док траје мандат.
"Ако људи мисле да не радим свој посао, спреман сам да идемо на народну проверу, да видимо да ли уживам поверење народа", рекао је Вучић.

Четири споразума о ЗСО, основни из 2013. године

Вучић је рекао да о Заједници српских општина постоје четири споразума.
Према његовим речима, основни споразум је из 2013. године, други је мандат управљачког тима, трећи план имплементације, и четврти је први споратзум о принципима.
"Осим надлежности ЗСО, као што су јачање демократије, примарне и секундарне здравствене заштите, услова за повратнике, истраживатчке активности, такође може да промовише и да представља заједничке интересе чланова ЗСО, и представља их испред власти у Приштини - дакле да чини и обавља јавне услуге, мониторинг над спровођењем својих циљева, и друге надлежности. Састоји се од скупштине, председника, савета, одбора и администрације. Имају права да поседују своју покретну и непокретну имовину, да имају компаније, заставу, грб", објаснио је Вучић, додајући да се одлуке доносе двотрећинском већином.

"Курти у скоријем периоду неће формирати ЗСО"

Упитан да ли очекује да Курти прихвати формирање Заједнице српских општина, рекао је да не очекује.
Сматра да ми морамо да донесемо одлуку, да будемо озбиљни у тим разоворима, пошто се Приштина бави дневном политиком.
Зато је, објашњава, скоро уверен да Курти у скоријем периоду неће формирати ЗСО.
"Да ли ће то бити месец, два или шест, али ће неко морати да је формира, тада ће остати на нама да разговарамо о другим темама", каже председник.
Курти, наводи Вучић, каже да не може да прихвати обавезе које су неки пре њега преузели, да је то била криминална влада, да је обећао народу да то неће да испуни, иако му говоре да је то обавеза.
Описујући како изгледају разговори у Бриселу, истака је да - они кажу своје, ми своје, и ништа се не слажемо.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала