- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Зашто зебре имају црно-беле пруге: Научници имају нову теорију

© Sputnik / Лола Ђорђевић Зебра
 Зебра - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
Дуго се сматрало да зебри црно-беле пруге служе као камуфлажа од предатора, међутим испоставило се да овај упечатљив образац има више везе са одбраном од много мањих напасти – коњских мува које јој сисају крв.
Како научници постају све сигурнији у то зашто су зебре пругасте, сада скрећу пажњу на то чему им тај црно-бели образац служи. Научници у истраживању недавно објављеном у Журналу експерименталне биологије, мисле да су пронашли макар део одговора, помоћу ишараног платна и неколико стрпљивих помагача.

Пруге као камуфлажа - због мува

Пре неколико година, студија коју су водили истраживачи са Универзитета у Бристолу у Великој Британији открила је да су пруге зебре биле прилично добра заштита од непријатних мува које их грицкају.
Истраживачи су прекривали леђа коња прекривачима са различитим шарама, а затим су снимали понашање коњских мушица како би установили који ефекат различити обрасци пруга делују на њих.
„Знали смо да коњске мушице не слећу на пругасте објекте. Неколико студија је то сада показало, али није јасно који аспект пруга сматрају одбојним“, каже еволуциони еколог Тим Каро са Универзитета у Бристолу у Великој Британији
„Да ли је то ширина пруга? Контраст црне и беле? Поларизовани сигнал који се емитују од објеката? Зато смо кренули да истражимо ове проблеме користећи различите шарене тканине пребачене преко коња и снимили надолазеће коњске муве“, додаје он.
Коњске мушице највише су привлачили велики тамни објекти - када су коња прекрили сивим ћебетом забележен је највећи број слетања – а када се тамна боја разбије белом, мушице постају мање заинтересоване.
Показало се да су покривачи са великим црним троугловима постављеним на различите позиције следећи најпривлачнији дизајн за муве, а затим капути са малим шарама у облику шаховнице. Пруге су биле најнепривлачније, а што је контраст између пруга био већи, то је све мање мува слетало на коње.

Смањивање тамног обриса

Истраживачи мисле да је кључ у елиминисању јаких обриса велике тамне мрље у видном пољу коњских мушица, тако да су јасне црне и беле пруге прилично добро решење. Другим речима, то значи да зебре изгледају мање као мета.
„Ово указује да ће сваки копитар која смањи свој укупни тамни обрис према небу имати користи у смислу да неће бити мета напада ектопаразита“, каже Каро.
На основу налаза ове студије, муве не одвраћају било какви ефекти оптичке илузије или поларизација светлости (одређени делови зебре изгледају светлије). Танке црно-беле пруге ипак делује као нека врста камуфлаже, али не против великих предатора, већ малих.
Научници су годинама покушавали да открију сврху зебриних пруга – раније се указивало да су оне нека врста механизма за контролу температуре или начин да се збуне коњске муве.
Следеће питање за дебату је зашто су зебре једини копитари за које знамо да су развили овај посебан дизајн на свом телу. То је нешто на шта тек треба открити.
„Знамо да је длака зебре – крзно – кратко, што омогућава коњским мувама да се лако пробију до коже и крвних капилара испод, што их чини прилично привлачним коњским мушицама. Можда је важније то што су болести које оне преносе фаталне за породицу коња, а мање за копитаре. Али ово још треба истражити“, напомиње еволуциони еколог Тим Каро са Универзитета у Бристолу.
Зебра - Sputnik Србија, 1920, 11.04.2020
Кад се сретну својеглава зебра и магарац роди се ─ зеброид /фото/
 Белоглави суп - Sputnik Србија, 1920, 11.02.2023
ДРУШТВО
Вратиће се белоглави супови: Дарко поново виђен после 15 година
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала