- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Горке сузе Хрвата у епизоди – „где смо ту ми, где сам ту ја“

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаЗлатко Далић
Златко Далић - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
Пратите нас
Златко Далић, селектор фудбалера Хрватске, жестоко је критиковао Светску фудбалску федерацију због наводног лошег односа према Хрватској.
Он је „експлодирао“ после доделе награда за најбоље у прошлој години.
„Разочаран сам односом Фифе према хрватској репрезентацији јер сматрам да смо заслужили веће поштовање Светске фудбалске организације за резултате које смо протеклих година постигли. Једина смо репрезентација која је прошле године била међу четири на Светском првенству, те међу четири најбоље у Лиги нацији. Шокирали смо цео свет победом против највеће светске репрезентације, Бразила, једини уз Французе имамо две медаље са два последња Мундијала. Победили смо Француску у Паризу, Данску у Копенхагену, избацили Бразил и Белгију са Светског првенства, у 23 утакмице након Еура изгубили смо само два пута“, навео је Далић у изјави за сајт Фудбалског савеза Хрватске.
 Жељко Обрадовић - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
СПОРТ
Партизан поново кажњен
Само увертира. Јер излив беса тек је уследио. Пита се Далић како су Фифи промакла имена Матеа Ковачића, Јошка Гвардиола, Доминика Ливаковића?
„Погледајте списак 14 кандидата за најбољег играча света - осим сјајног Модрића, где су Хрвати? Не бих набрајао појединце из других земаља, јер заиста имам велики респект према сваком играчу и тренеру, али зар ту није било места за Матеа Ковачића, који је постао светски клупски првак и играо бриљантно у Катару? Није било места за Јошка Гвардиола који је по већини избора био и међу најбољих 11 на Светском првенству и у Бундеслиги? Зар Доминик Ливаковић није заслужио да буде ни међу пет кандидата за најбољег голмана након свега што је урадио у Катару?“
Није ни само до играча. Далић се пита и где сам ту ја?
„Међу пет предложених тренера које редом изузетно ценим су и три селектора, али нити један од њих није изборио и финални турнир Лиге нација и медаљу на Светском првенству. Уз велико поштовање према успеху Марока и њиховог селектора, у два међусобна сусрета Хрватска има реми и победу у утакмици за бронзу“, хвали себе Далић.
Као да још није преболео испадање од Аргентине у полуфиналу за које су Хрвати добрим делом окривили и судије. Далић није заборавио пенал свиран због прекршаја Доминика Ливаковића.
„Присетимо се и да је по бројкама и по утиску Доминик заслужио да буде најбољи голман Светског првенства, а Јошко најбољи млади играч СП. Доживљавам све то као мањак поштовања, а који сам доживео и у избору термина наших утакмица, па и квалитету суђења које смо имали током турнира, посебно у полуфиналној утакмици. Сматрам да је наша репрезентација и својим играма и својим понашањем на терену и изван њега заслужила више поштовања, истог поштовања које ми из утакмице у утакмицу показујемо према нашим противницима. Да енглески, бразилски, шпански, немачки или италијански играчи и тренери постижу резултате попут нас, били би и те како заступљени у свим изборима“.
Он је тражио и више поштовања за Хрватску.
„Ми смо са две медаље апсолутна светска сензација. Фифа би требало више да нас промовише јер смо показали да једна мала земља може да конкурише највећима, а то је најлепша реклама за фудбал у целом свету… Због свега наведеног, одлучио сам како ове године нећу учествовати у избору, али свим добитницима од срца честитам на заслуженим наградама, а посебно нашем Луки на сјајном четвртом месту, с тим да је за мене он увек број један“, закључио је хрватски селектор.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала