- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Директор немачког медијског гиганта поручио запосленима: Замениће вас вештачка интелигенција

CC0 / Unsplash/Drew Dizzy Graham / Вештачка интелигенција
Вештачка интелигенција - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Пратите нас
Новинари су у опасности да буду замењени системима вештачке интелигенције као што је Чет ГПТ, рекао је извршни директор немачке медијске групе Аксел Шпрингер Матијас Допфнер.
Немачки издавач настоји да повећа приход новина Билд и Велт и пређе на „чисто дигиталну медијску компанију“.
У интерном писму запосленима, наведено је да предстоји отпуштање и смањење радних места, јер аутоматизација и вештачка интелигенција све више чине излишним многе послове у оквиру издавачког посла.
„Вештачка интелигенција има потенцијал да учини независно новинарство бољим него што је икада било – или га једноставно замени“, рекао је извршни директор Матијас Допфнер у интерном писму запосленима.
Алати вештачке интелигенције попут популарног ЧетГПТ обећавају „револуцију“ у информацијама, рекао је он, и оценио да ће ускоро бити бољи у „агрегацији информација“ од новинара.
„Разумевање ове промене је од суштинског значаја за будућу одрживост издавачке куће“, рекао је Допфнер.
„Преживеће само они који креирају најбољи оригинални садржај“, објаснио је.
Аксел Шпрингер није прецизирао колико би њихових запослених могло да буде отпуштено, али је наглашено да неће бити смањени број „извештача, аутора или специјализованих уредника“.
У писму запосленима, Допфнер је рекао да се медији морају фокусирати на истраживачко новинарство и оригиналне коментаре.
Аксел Шпрингер није први издавач вести који жели да примени вештачку интелигенцију за креирање садржаја.
У јануару, BuzzFeed најавио је да планира да користи вештачку интелигенцију за „побољшање“ свог садржаја и онлајн квизова.
Британске новине Дејли Мирор и Дејли Експрес такође истражују употребу вештачке интелигенције, формирајући радну групу за разматрање „потенцијала и ограничења ЧетГПТ“, рекао је извршни директор групе за Фајненшел тајмс.
Од лансирања у новембру прошле године, ЧетГПТ прикупио је више од 100 милиона корисника и убрзао спекулације да би неки послови могли да буду укинути због вештачке интелигенције.
Програм може да генерише веома софистициране текстове од једноставних корисничких упутстава, стварајући било шта, од есеја и пријава за посао, до песама и белетристике. У систем се учитавају милијарде речи свакодневног текста са комлетног интернета. Затим се ослања на сав овај материјал да би предвидео речи и реченице у одређеним секвенцама.
Међутим, тачност његових одговора је доведена у питање.
Аустралијски академици су пронашли примере система који фабрикује референце са веб локација и објављује лажне цитате и велики број грешака.
Употреба вештачке интелигенције у новинарству међутим, већ се показала контроверзном.
Техничка веб локација ЦНЕТ наводно користи АИ алат за генерисање чланака које касније уредници скенирају ради тачности пре објављивања. Веб локација је у јануару признала да програм има нека ограничења, након што је извештај са сајта о техничким вестима Футурисм открио да је више од половине прича генерисаних помоћу АИ алата морало бити уређено због грешака, преноси Гардијан.
Робот - Sputnik Србија, 1920, 18.02.2023
ЖИВОТ
Застрашујући разговор новинара и вештачке интелигенције после којег је планета занемела
Вештачко ствaрање човека - илустрација  - Sputnik Србија, 1920, 05.02.2023
ДРУШТВО
Стигао је „четбот“: Може ли робот да напише добру причу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала