- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Холандски „пророк земљотреса“ предвидео нове потресе: Може ли му се веровати?

© Фото : IHA via APЗемљотрес у Турској
Земљотрес у Турској - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Пратите нас
Холандски истраживач Франк Хугербитс стекао је славу након наводног тачног предвиђања турског земљотреса. Он сада тврди да ће још већи земљотрес бити на територији Русије. Да ли је могуће веровати његовим прогнозама и шта научници мисле о томе?

Термини из астрологије

Хугербитс није професионалац, већ „цивилни научник“, Самоук. Он предвиђа земљотресе аналзиријаћи кретање небеских тела Сунчевог система.
Он је 2016. године развио програм „Солпаж“ који је био база за он-лајн сервис „Солар систем геометри сурвеј“. Програм омогућава да се за било који датум или период одреди положај Сунца, Месеца и планета, одреди растојање и углови под којима се налазе.
Одређује се положај у коме су космичка тела на истој дужини у небеском координатном систему. Када се више од два објекта поравнају онда се то зове парада планета и тај термин користе астролози.
На сајту он-лајн сервиса нема дела који је посвећен научном разјашњењу везе небеских геометрија са сеизмичким активностима Земље. Програм „Солпаж“ се не може преузети јер има тајни код.

Плима и осека у земљиној кори

Холандски истраживач признаје да не зна много о геологији и геофизици, научним радовима и сеизмологији. Он само прати повезаност неких планета, Месеца и Сунца са Земљом и великим земљотресима. Своју методу назива - планетарна геометрија.
Он је осмислио као главни индикатор великих сеизмичких активности индекс геометрије Сунчевих система (Solar System Geometry Index — SSGI).
Заменик директора Института за физику Земље Руске академије наука Рубен Татевосијан примећује да, иако у земљиној кори постоје плима и осека под дејством небеских тела, оне су премале у поређењу са силама Земље.

„Експерти расправљају о томе да ли овај мали пораст може произвести ефекат неког окидача за велике догађаје. Међутим, до сада то нико није успео статистички да докаже", наглашава Татевосијан.

Значајно је да се прогнозе на сајту холандског пророка не објављују раније, већ током дана. Оне се понекад поклапају са извештајима о догађајима.
На пример, за 1. март је вероватноћа сеизмичких покрета 6-6,9 степени на нивоу од 80 одсто, а од 7-8,4 на нивоу од 70 одсто, док је већа од 8,5 одсто на нивоу од 50 одсто. Према подацима Европско-средоземног сизмолошког центра, тада се десио земљотрес јачине 6,5 степени поред источне обале Нове Гвинеје.

Неприметан „мегаземљотрес"

Хугербитс предвиђа „мегаземљотрес" јачине 8,5 степени и више, који ће, наводно, почетком марта да задеси Камчатку и Курилска острва.
Као пример, научник наводи земљотрес на острву Шикотан 1994. године. Упркос јачини од 8,4 степени није привукао посебну пажњу због ниске густине насељености на Курилима и недостатка значајних разарања.
„Наравно, могуће је да ће се земљотрес заиста догодити, али прогноза Хугербитса никако се не може признати као важећа", додаје Татевосијан.

„Ниједно предвиђање"

„Цивилни научник" постао је познат након фебруарске трагедије, када се на друштвеним мрежама раширио снимак екрана његове странице на Твитеру. Судећи по датуму поста, 24 сата пре првих потреса, Холанђанин је написао: „Пре или касније у овом региону Јужно-Централна Турска, Јордан, Сирија, Либан догодиће се земљотрес јачине 7,5 степени".
Татевосијан сумња да је то заиста то била прогноза и додао да се скоро 40 година бави сеизмологијом и да је имао у том периоду само два прецизна запажања, али да није предвидео земљотрес.
Руски експерти нису искључили могућност таквог догађаја у областима погођеним у фебруару. Турска је регија са великим бројем сеизмичких покрета, а у протеклих 120 година било је 13 земљотреса јачине изнад седам степени. Совјетски научници су 1970. године открили метод за идентификацију сеизмичких зона, које се налазе на граници литосферских блокова. Епицентар земљотреса се 4. фебруара поклопио са једном таквом тачком.
Тачан датум сличне катаклизме наука не може да предвиди. Међутим, научници бележе да постоји повећана опасност од земљотреса. Институт за теорију предвиђања земљотреса и математичку геофизику Руске академије наука на пола године ажурира процену ситуације на основу алгоритма М8, који израчунава вероватноћу догађаја јачине осам степени. Анализа је саграђена на основу анализе слабих подрхтавања у региону.
Зона турског епицентра је постала опасна у складу са алгоритмом М8 пре две године и прогноза од почетка јануара је то потврдила. Мада, руски научници нису објавили ту вест. на руштвеним мрежама.
Сеизмограф  - Sputnik Србија, 1920, 26.02.2023
РУСИЈА
Снажан земљотрес у Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала