- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Ју група – Тренутак сна“: И Срби могу да имају таленат за слогу

© Фото : ЦебефФилм "Ју група - Тренутак сна" Дарка Лунгулова: Прича о свима нама
Филм Ју група - Тренутак сна Дарка Лунгулова: Прича о свима нама - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Пратите нас
Прича о браћи Јелић и њиховој породици, који су остали заједно и успели да се одрже, за мене је обрнута метафора нашег највећег антиталента за слогу. Наш народ има пуно квалитета и талената, али тај један антиталенат нас много кошта и уназађује, рекао је за Спутњик Дарко Лунгулов, редитељ филма „Ју група – Тренутак сна“.
Документарни филм „Ју група -Тренутак сна“, који је објединио 80 година живота, 60 и нешто година свирања рокенрола, 50 и нешто година бенда и 45 година једне бивше земље, премијерно ће бити приказан у четвртак у МТС дворани у оквиру 51. ФЕСТ-а.
© Фото : Цебеф/Душан МиленковићЧланови "Ју групе" и редитељ Дарко Лунгулов
Чланови Ју групе и редитељ Дарко Лунгулов - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Чланови "Ју групе" и редитељ Дарко Лунгулов

Седам година путовања са „Ју групом“

Идеја за филм се родила спонтано када се Лунгулову музичар Никола Чутурило Чутура похвалио како ће, заједно са Цанетом, Којом и Точком, да учествује на концерту поводом 45 година постојања „Ју групе“.

„Замисао је била само да снимим тај концерт, али, када сам погледао материјал, увидео сам да је то дубља, шира прича о породици, музици, нама, о бившој држави и ономе свему кроз шта смо пролазили. Наставио сам да их пратим на концертима, али нисам ни сањао да ће то путовање трајати преко седам година“, рекао је Лунгулов.

Жика и Драги Јелић, оснивачи „Ју групе“, признали су да је почетак сарадње са Дарком био „трпељив али нервозан“. Временом су се навикли на његову свеприсутност.
„Турнеја је лагана ствар, све се зна унапред, а са Дарком нисмо знали шта нас чека. Почео је да проводи време са нама у комбију, у хотелу, пратио нас је са концерта на концерт, из града у град, из године у годину. Онда смо навикли и сада не можемо без њега“, рекао је Жика Јелић у разговору са представницима медија.

У новом граду нова музика

„Ју група - Тренутак сна“ је прича о рокенрол групи која је надживела земљу по којој је добила име, али је и прича о породици. Филм прати тројицу браће Јелић који се рађају и одрастају заједно са новом Југославијом.
„Пре него што сам почео да их пратим, замислио сам да филм буде хронолошки, да прати причу од рођења најстаријег члана 1942. године за време Другог светског рата, преко настанка нове државе уз коју они одрастају, а одрастају у новом новцатом граду – Нови Београд, свирају нову новцату музику – рокенрол и да то пратим и испреплићем са њиховим причама. Током снимања филма десио се живот као што обично бива - Петар се преселио у Шведску, па је требало и то испратити. Важно ми је било да пронађем баланс између историје и емоција, да испричам причу о групи, породици, тројици браће Јелић и да створим кохерентну целину“, истакао је редитељ Лунгулов за Спутњик.

Прича о трајању, слози, љубави и борби

У епском, али истовремено и дубоко интимном остварењу, Лунгулов је користио архивски материјал и до сада необјављене Супер 8 филмове да би испричао причу о трајању, љубави и борби.
„Ја сам одрастао уз 'Ју групу' и био сам обожавалац, међутим нисам кренуо да снимам филм зато што сам фан, већ сам видео дубљу и већу причу о свима нама, о бившој земљи, породици, интимној борби и музици која прати све то и коју они праве. Ово јесте прича о нама. Има ту и бивше земље, али они су је прерасли. Они су за себе институција. Прича о њиховој сложној породици је мени обрнута метафора нашег највећег антиталента за слогу. Та породица и група су остали заједно и успели су да се одрже, што је наш стални проблем. Не мислим само на распад Југославије већ на народ који има пуно квалитета и талената, али тај један антиталенат нас много кошта и уназађује“, признао је Лунгулов.
© Sputnik / Лола ЂорђевићYU група на концерту "Рибље чорбе" на стадиону Ташмајдан
YU група на концерту  Рибље чорбе на стадиону Ташмајдан - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
YU група на концерту "Рибље чорбе" на стадиону Ташмајдан

Ју група - заувек

Редитељ је приметио да у породици Јелић једни друге подржавају на феноменалан начин:

„Навијају једни за друге, ту су један за другог, али подједнако помажу и другим људима. Такви су са свима. Поред њиховог талента за музику, њихов здрав дух био је пресудан да остану и даље један од најбољих овдашњих бендова, посебно на концертима“.

Истражујући материјал за потребе филма Лунгулов је открио песму „Тренутак сна“, коју није знао.
Почео сам да је преслушавам изнова и изнова и када смо монтажер и ја почели да разговарамо о наслову, он ми је отворио очи. Тренутак сна је метафора земље која је узлетела па се тај сан завршио, затим бубњар помиње сан који има век трајања када се дешава криза и када се не зна шта ће бити са 'Ју групом'. Али 'Ју групу' сматрам безвременским сном. Увек сам знао да ћу филм завршити са идејом да ће та група трајати заувек“, нагласио је Лунгулов.
У филму учествују Жика, Драги, Раде и Петар Јелић, Раша Ђелмаш, Драгољуб Ђуричић, Саша Радојевић - Жуле, Пеца Поповић, Синиша Шкарица…
Оригиналну музику за филм компоновао је Петар Јелић. Он је из Шведске, где живи, послао видео поруку којом је редитељу захвалио што му је дао поверење да „гитаром обоји тренутке из свог и живота своје породице" и што је овековечио „једну земљу и људе који су покретали једну нову, дивну ствар, за коју ће се испоставити да је израз целе генерације, а зове се рокенрол“.
Браћа Јелић - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2022
КУЛТУРА
Жика и Драги Јелић из „Ју групе“: Не знамо кад је пре прошло пола века /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала