- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Какве све балистичке ракете поседује Северна Кореја и могу ли стићи до Америке

© AFP 2023Интерконтинентална балистичка ракета Северне Кореје
Интерконтинентална балистичка ракета Северне Кореје - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Пратите нас
Северна Кореја је 2022. године тестирала више пројектила, укључујући и балистичке, знатно више него претходних година, показујући одлучност да настави са таквим активностима и у наредним месецима.
Балистичка ракета коју је Северна Кореја лансирала ка Јапанском мору 18. фебруара наводно је имала домет од 14.000 километара, што значи да је способна да стигне до континенталног дела САД, наводе медији, позивајући се на јапанске војне изворе.
Америчка команда , међутим, тврди да пројектил не представља директну претњу Вашингтону и њиховим савезницима.
© AP Photo / J.T. ArmstrongТестирање интерконтиненталне балистичке ракете
Тестирање интерконтиненталне балистичке ракете „Минутмен“ - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Тестирање интерконтиненталне балистичке ракете
С друге стране, амерички медији преносе да изгледа да Пјонгјанг поседује довољно интерконтиненталних балистичких ракета способних да надмаше америчку ваздушну одбрану на западној обали.
Спутњик истражује да ли Северна Кореја заиста има интерконтиненталне балистичке ракете којима може да погоди Америку.

Које интерконтиненталне балистичке ракете има Северна Кореја?

Пјонгјанг није обелоданио све детаље, карактеристике и перформансе њихових интерконтиненталних балистичких ракета.
Према извештајима јапанских медија, у војсци Северне Кореје тренутно је у употреби најмање осам типова интерконтиненталних балистичких ракета:
Нодонг, са оперативним дометом од 1.500 км
Пукдуксонг-3, са оперативним дометом од 1.900 км
Пукдуксонг-2, са оперативним дометом од 2.000 км
Мусудан, са оперативним дометом од 4.000 км
Хвасонг-12, са оперативним дометом од 4.500 км
Хвасонг-14, са оперативним дометом од 10.400 км
Хвасонг-15, са оперативним дометом од 13.000 км
Хвасонг-17, са оперативним дометом од 15.000 км и више.
С обзиром на то да је растојање од Северне Кореје до Сједињених Држава око 10.367 км, чини се да Хвасонг-14, уз Хвасонг-15 и Хвасонг-17, могу да стигну до континенталног дела Сједињених Држава.
Током протеклих неколико година, Северна Кореја спровела је низ тестирања ракета, при чему су нека од њих била неуспешна.
Државни медији у земљи посебно су пратили тестирање Хвасонга-17, који је наводно софистициранији од Хвасонга-15 и Хвасонга-14.
Званична новинска агенција КЦНА известила је да је током тестирања у марту 2022. Хвасонг-17 прелетео 1.090 км на максималној висини од 6.248,5 км и погодио мету у Јапанском мору.
Ракета је наводно била у ваздуху 67,5 минута.
Њен претходник, Хвасонг-15, који је први пут тестиран још у новембру 2017, достигао је висину од око 4.475 км и прешао 950 км за 53 минута.

Да ли је Хвасонг-17 икада био представљен?

Раније овог месеца, Северна Кореја наводно је презентовала више ракета типа Хвасонг-17 током војне ноћне параде у Пјонгјангу поводом обележавања 75 година од формирања оружаних снага земље.
Ово је потврдио стручњак за одбрану Џозеф Демпси из Међународног института за стратешке студије са седиштем у Лондону, који је твитовао да су током параде биле представљене до сада најмоћније севернокорејске Хвасонг-17 ракете.
© AP Photo / Korean central news agency (KCNA)Војна парада у Северној Кореји поводом 75 година од оснивања војске
Војна парада у Северној Кореји поводом 75 година од оснивања војске - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Војна парада у Северној Кореји поводом 75 година од оснивања војске
То је потврдио и Анкит Панда, стручњак за нуклеарну политику, који је на Твитеру написао:
„Изгледа да се појавило 10-12 Хвасонг-17 интерконтиненталних балистичких ракета. Више него што смо икада раније видели на паради у Северној Кореји.
Хвасонг-17 је први пут виђен на војној паради поводом 75. годишњице оснивања владајуће партије Северне Кореје у октобру 2020. године, а аналитичари су приметили да тај тип ракете делује знатно већи од Хвасонга-15.
Оружје је по други пут приказано на одбраменој изложби у Пјонгјангу у октобру 2021.

Које су карактеристике Хвасонга-17?

Верује се да је Хвасонг-17 највећа интерконтинентална балистичка ракета која је икада развијена и да је потенцијално у стању да испоручи нуклеарну бојеву главу било где у САД.
Процењује се да је пречник ракете дуге 27 метара између 2,4 метра и 2,5 метара, а њена укупна маса, када је потпуно напуњена горивом, вероватно негде између 80.000 и 110.000 кг, преносе амерички медији.
За разлику од својих претходника, Хвасонг-17 има могућност такозваног вишеструког поновног уласка, што потенцијално омогућава да једна ракета испусти нуклеарне бојеве главе на различите циљеве.
Сматра се да је Хвасонг-17 двостепена, покретна ракета на течно гориво коју носи транспортер са 22 точка за подизање лансера.
© AP Photo / Wong Maye-EСевернокорејска интерконтинентална балистичка ракета Хвасонг-17
Севернокорејска интерконтинентална балистичка ракета Хвасонг-17 - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Севернокорејска интерконтинентална балистичка ракета Хвасонг-17
Иако су јапански одбрамбени извори тврдили да севернокорејска ракета која је пробно лансирана 18. фебруара има домет да стигне до континенталног дела САД, Пјонгјанг се није изјашњавао по том питању, па је остало нејасно који тип ракете је лансиран приликом последњег тестирања 18. фебруара.
У међувремену, један јапански медиј пренео је да јапанско министарство одбране претпоставља да је Пјонгјанг вероватно лансирао ракету дуж такозване уздигнуте путање.
Други јапански медији су пренели да је пројектил летео 66 минута, покривајући 900 километара са максималном висином од 5.700 километара.
Уздигнута путања предвиђа да интерконтинентална балистичка ракета лети под већим углом и лучно се налази високо изнад површине наше планете.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала