- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Каматни удар у Немачкој: Јавни дуг скочио са 4 на 40 милијарди евра

CC0 / Pixabay / Економија
Економија - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Пратите нас
Јавни дуг Немачке порастао је, од почетка 2021. године, чак десет пута, са четири на 40 милијарди евра. Енергетска криза, услед руско-украјинског сукоба и читавог низа санкција Москви, одразила се, без преседана, на најјачу европску економију.
Кристијан Линднер, либерални министар финансија у влади канцелара Олафа Шолца, написао је на Твитеру да је "економски мудро пратити буџетска ограничења и зауставити раст дуга".
Линднер је објаснио да је у питању новац који у будућности неће моћи да се троши на образовање, заштиту климе, дигитализацију, речју, ни на шта од планираног.
Прошлогодишња енергетска криза, изазвана највише санкцијама ЕУ против Русије због сукоба у Украјини, довела је до рекордне инфлације у последњој деценији у готово свим европским земљама, преноси РТ.
У Немачкој је, по подацима Савезног завода за статистику, у јануару инфлаторна спирала већ достигла 8,7 одсто.
До повећања дуга дошло је због хитних мера током пандемије ковида 19 и енергетске кризе и држава мора да ограничи своју потрошњу, па зато неће моћи да реши актуелне економске проблеме, као ни да заустави пад стандарда, најавио је Линднер.
"У међувремену, Немачка плаћа 40 милијарди евра камата, а при томе, ниједан цент не иде на смањење дуга", истакао је Линднер.
Сама федерација, као и грађани, буквално су се нашли у маказама камата, пишу немачки медији, формулишући ситуацију као "каматни шок".
Захваљујући ниским каматама и доброј репутацији Немачке на финансијским тржиштима, наиме, задуживање је било посебно јефтино.
Сада су, међутим, по речима самог Линднера, државне обвезнице су све скупље за немачку државу. Пре само годину дана, држава је могла да се задужује уз нула одсто камате, која је сада 2,5 одсто.
Линднер упозорава да не треба суспендовати дуг. Према писању економског листа "Ханделсблат", Линднерове колеге из Шолцовог кабинета, пре свих Зелени и даље желе да потроше до 70 милијарди евра више него што је првобитно планирано.
Министар задужен за финансије, међутим, јасно је одбацио бројне жеље својих коалиционих партнера да се удовољи непредвиђеним додатним издацима, па је спор ескалирао. Министар економије Роберт Хабек, из редова Зелених, чак је покушао да, отвореним писмом, изврши притисак на Линднера.
Подршку за своје оштре мере штедње, Линднер је добио једино од опозиционих демохришћана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала