- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ко је ако нису Руси? Захарова поставила „незгодно“ питање америчкој обавештајној служби

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Пратите нас
Америчка обавештајна служба је утврдила да „Хавански синдром“ није повезан са злонамерним акцијама других земаља, укључујући Русију. Да ли се то руши слика о Русији као о „империји зла“, упитала је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
Америчка обавештајна заједница дошла је до закључка да „Хавански синдром“ од кога су оболевали амерички званичници на службеним путовањима није повезан са акцијама „страних противника“, укључујући Русију, саопштио је „Вашингтон пост“.
Реч је о мистериозној болести која је од 2016. године почела да коси америчке дипломате прво на Куби, затим у Кини, а потом и широм света. Неки од симптома „Хаванског синдрома“ су висок крвни притисак, мучнине и вртоглавица. У САД су пожурили да оптуже Русију, Кину и Кубу да против њихових дипломата користе „акустичко оружје“, па чак су и запретили санкцијама.

„Дакле, испоставља се да се слика о нама као о 'империји зла' руши пред нашим очима? Подсећам да су неколико година та иста америчка обавештајна заједница и руководство ЦИА, као и амерички медији који су то радили по њиховим инструкцијама, тврдили да америчке дипломате подвргавају мучењу, изазивајући код њих халуцинације и мучнине. Иза тога су наводно стајале обавештајне службе земаља 'осе зла', у првом реду Русија“, саопштила је Захарова на Телеграму.

Она је подсетила да су чак „анономни амерички стручњаци за националну безбедност неосновано тврдили да цела та прича 'изгледа, мирише и осећа се као да иза ње стоји руска служба ГРУ'“.
Затим се, како каже, „појавила верзија о томе да запослене у америчким амбасадама муче цврчци, доводећи их до шизофреније“.

„Онда су цврчке оставили на миру и поново се ухватили Русије. Али испоставило се – поново није крива Русија. Па ко је? Ко је ако нису цврчци? И ако, очигледно, нису руске бубе?“, упитала је иронично Захарова.

Смењени руководилац ЦИА премештен на бољу позицију - Sputnik Србија, 1920, 20.01.2022
СВЕТ
Процурио извештај ЦИА о „Хаванском синдрому“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала