- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лидери Белорусије и Кине усвојили изјаву о развоју стратешког партнерства

© AP Photo / Ng Han GuanЗаставе Белорусије и Кине у Пекингу
Заставе Белорусије и Кине у Пекингу - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Пратите нас
Председник Белорусије Александар Лукашенко састао се са кинеским председником Си Ђинпингом у Пекингу. Лукашенко је током сусрета изјавио да Белорусија подржава иницијативу Кине усмерену на међународну безбедност.
„Данашњи састанак одвија се у веома тешком тренутку, који захтева нове нестандардне приступе одговорних политичких одлука. Они треба да буду усмерени, пре свега, на спречавање глобалне конфронтације у којој неће бити победника. Управо зато Белорусија активно излази са предлозима за мир и у потпуности подржава вашу иницијативу о међународној безбедности“, рекао је Лукашенко, преноси агенција БелТА.
Према његовим речима, Минск се придружио механизмима за њено промовисање и спреман је за заједничку припрему и реализацију пројеката у Белорусији.
У свом говору на Генералној скупштини УН у септембру 2021. године Си Ђинпинг је најавио иницијативу глобалног развоја која има за циљ да помогне земљама у развоју кроз пројекте техничке помоћи које финансира Кина. Кина је организовала Групу пријатеља у знак подршке иницијативи, а групи се међу првима придружила Белорусија.

О заједничким пројектима

Председник Белорусије предложио је Кини стварање заједничких предузећа за производњу алатних машина, електричних возила и делова за пољопривредну механизацију.

„Изузетно смо заинтересовани за продубљивање сарадње са Кином у технолошком развоју, укључујући стварање заједничких предузећа, модернизацију белоруских предузећа увођењем савремених кинеских технологија и промоцију роба и услуга на тржишта трећих земаља“, рекао је Лукашенко.

Он је додао да су белоруски произвођачи заинтересовани за проучавање компетенција и технологија кинеских компанија у формирању компонентне базе, производње мотора, мењача, осовина и других агрегата.
„Предлажем стварање заједничких предузећа у области машиноградње, електричног транспорта , производње делова за пољопривредну механизацију како у Белорусији тако и у Кини. Сарадња ће помоћи да се повећа конкурентност производње“, додао је белоруски председник.
Са своје стране, кинески председник изјавио је да нови статус билатералних односа Кине и Белорусије треба да буде испуњен новим садржајем.
„Данас имамо добру прилику да развијемо план за читав низ билатералних односа и усвојимо заједничку изјаву“, рекао је кинески лидер.
Према његовим речима, „у условима нестабилности и турбуленција у међународној ситуацији, Кина је активно посвећена наставку заједничких напора са Белорусијом на јачању политичког међусобног поверења и практичне сарадње у интересу динамичног, здравог и одрживог развоја билатералних односа“.
Двојица лидера су након састанка потписала заједничку изјаву о основним принципима развоја односа стратешког партнерства.

О украјинској кризи

Како је јавила кинеска Централна телевизија, Си и Лукашенко такође су разменили мишљење о украјинској кризи.
„Суштина става Кине је да промовише мир и преговоре. Потребно је придржавати се правца политичког решења, одустати од менталитета Хладног рата, поштовати легитимне безбедносне интересе свих земаља и стварати уравнотежену, ефикасну и одрживу архитектуру европске безбедности“, рекао је Си Ђинпинг.
Кинески лидер такође је напоменуо да „одговарајуће земље“ треба да престану да политизују светску економију и да заправо предузму кораке који ће допринети прекиду борбених дејстава и мирном решавању кризе.
Телевизија додаје да је Лукашенко изјавио да белоруска страна у потпуности подржава став и предлоге Кине за политичко решење украјинске кризе.
Бонус видео:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала