- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Моћ независних држава: Ирански ратни бродови стигли у америчко „задње двориште“

© AFP 2023 / KARIM SAHIB Ирански кријумчари у Ормуском мореузу
Ирански кријумчари у Ормуском мореузу - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Пратите нас
Бродови иранске Ратне морнарице, разарач „Дана“ и носач хеликоптера „Макран“, пристали су код обале Рио де Жанеира након што је влада председника Бразила Луиса Ињасија Луле дала дозволу за то упркос притиску САД.
Војни бродови стигли су у Рио де Жанеиро у недељу ујутру, саопштила је управа луке тог града, пренео је Ројтерс.
Ирански стручњак за међународну политику Моџтаба Џалалзаде изјавио је за Спутњик да политички процеси који узимају маха у Латинској Америци говоре да постоји потреба за кардиналном променом спољне политике и смањењем утицаја САД.
По његовим речима, у блиској будућности може се очекивати јачање сарадње између Ирана и Бразила – и то у различитим областима.

„Видимо присуство иранских војних бродова у подручју које је познато као америчко 'задње двориште'. Последњих година због антиимперијалистичких погледа који су се формирали у Латинској Америци и пада влада које су биле под утицајем САД видимо да је у спољној политици тих земаља превладао антиамериканизам“, оцењује стручњак.

Како додаје, антиимперијалистички ставови Луле да Силве и његови поступци током претходног мандата били су основа за изузетан развој односа између Бразила и Ирана. Ојачале су економске везе између земаља, а трговински промет је порастао са 14 милиона на три милијарде долара годишње.
„Чини се да би за време актуелног председничког мандата Силве могао да се очекује ново ширење веза између Ирана и Бразила у различитим областима, посебно у економској сфери“, додаје Џалалзаде.
Он сматра да би међународни савези требало да изврше значајан утицај у области међународних односа и да покажу моћ независних држава у спољној политици, посебно међурегионални савези.
„Бразил је земља у развоју која је успела да превазиђе препреке и постигне успех у економском и социјалном развоју. Наравно, има проблема, али Бразил је успео да активно учествује у тако великој коалицији као што је БРИКС. Иран такође заузима истакнуто место у неколико регионалних савеза. Савез две силе из два региона може ојачати и проширити утицај сваке од њих како у свом, тако и у другом региону“, закључио је ирански експерт.
Раније је агенција Ројтерс саопштила да је Бразил попустио пред притиском САД и да је крајем јануара одбацио захтев Ирана о пристајању бродова у Рију и то за време посете председника Луле Вашингтону.
Међутим, касније је саопштено да је вицеадмирал Карлос Едуардо Орта Аренд, заменик начелника штаба бразилске Ратне морнарице дао одобрење за пристајање иранских бродова у Рио де Жанеиру од 26. фебруара до 4. марта, наведено је у званичном саопштењу.
Учесници економског форума Русија-Африка у Сочију - Sputnik Србија, 1920, 29.01.2023
СВЕТ
Битка великих сила за континент будућности - ту ниједна земља није окренула леђа Русији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала