- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија предала званичну ноту САД о суспензији учешћа у СТАРТ-у

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаЗаменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Пратите нас
Русија је 28. фебруара предала САД званичну ноту о обустављању учешћа у Споразуму о смањењу количине стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ), изјавио је за Спутњик заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.
„Јуче смо предали званичну ноту америчкој страним, у којој смо навели да се испуњавање СТАРТ-а обуставља, али да ћемо његове централне одредбе – ограничење количине одговарајућих система – поштовати“, рекао је Рјабков.
Према његовим речима, саопштење САД о некаквом плану за Русију о инспекцијама у оквиру споразума појавило се прекасно, јер одлука Москве о иступању из СТАРТ-а сада не може да се преиспитује.
„Све смо рекли, председник је ставио тачку на 'i' у обраћању Федералној скупштини, Министарство иностраних послова је то констатовало у саопштењу од 21. фебруара и ми не можемо да се миримо са ситуацијом која се кардинално разликује од оне која је била у периоду када је споразум израђен и потписан“, нагласио је Рјабков.
Дипломата је додао да не искључује могућност контакта с представницима САД у Женеви, на конференцији о разоружавању, те да је Москва спремна да разматра сва могућа питања, с тим што то неће утицати на ситуацију у вези са Споразумом о стратешком офанзивном наоружању.
Председник Русије Владимир Путин је 28. фебруара потписао закон о обуствављању учешћа Русије у Споразуму о смањењу количине стратешког офанзивног наоружања.
Путин је 21. фебруара у обраћању Федералној скупштини изјавио да Русија обуставља учешће у руско-америчком споразуму, нагласивши да земља не иступа из њега.
Председник Русије је нагласио да пре него што се обнови дискусија о споразуму, Москва жели да схвати „на шта претендују земље као што су Француска и Велика Британија“ и на који начин треба рачунати њихове нуклеарне арсенале, „односно укупни офанзивни потенцијал Северноатлантске алијансе“.
О одлуци Русије да замрзне учешће у договору СТАРТ 3 у ауторској емисији „Мој поглед на Русију“ говорила је Љубинка Милинчић:
Руски амбасадор у Вашингтону: Не потпирујемо протесте, то је антируска пропаганда - Sputnik Србија, 1920, 28.02.2023
РУСИЈА
Антонов: Ево шта САД треба да ураде како би СТАРТ функционисао
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала