- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шолц: Русија мора да направи први корак за постизање мира у Украјини

© AP Photo / Olivier MatthysНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Пратите нас
Немачка влада сматра да би Русија требало да направи први корак у постизању мира у Украјини, изјавио је немачки канцеларт Олаф Шолц на заједничкој прес конференцији са премијером Летоније Кришјанисом Кариншом у Берлину.

„Савршено је јасно да је Русија напала Украјину и Русија је она страна која би требало да учини нешто са тим како би свет био могућ“, сматра Шолц.

Навео је да је први услов да се руска војска повуче.
Канцелар је изјавио да је сада потребно обратити пажњу на ситуације у области политике безбедности на источном боку НАТО-а.
„Сагласни смо са тим да ћемо у случају напада заједно штитити сваки сантиметар територије Алијансе“, тврди немачки канцелар и уверава да ће Запад наставити да подржава Украјину онолико колико буде потребно.
Шеф Федералне обавештајне службе Немачке Бруно Кал је 22. фебруара претпоставио да ће Русија ступити у преговоре са Украјином након реализације свих предности на бојном пољу. Према његовом мишљењу, тренутно је основни задатак руског председника Владимира Путина – постизање војних успеха. На овај начин руска страна може да диктира мир на својим условима.
Раније, 20. фебруара је кинеско издање Глобал тајмса написало да је тешко почети преговоре о украјинској кризи, јер се Европа заглибила у мржњи према Русији, а Вашингтон по сваку цену жели пораз Москве.
Последња рунда преговора између Русије и Украјине је била 29. марта 2022. године у Турској. Владимир Зеленски је 4. октобра усвојио одлуку Савета за националну безбедност и одбрану земље о немогућности преговора. Касније је Кијев и званично одбио контакте са Москвом, док Русија никада није одбијала преговоре.
Федерални дворац (Парламент) у Берну - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Специјална операција у Украјини
Медији: Москва и Кијев преговарају преко посредника у Женеви – тражи се решење сукоба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала