- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шта се крије иза нове америчке оптужбе да је ковид побегао из Вухана

© AP Photo / HECTOR RETAMALЛабораторија П4 Института за вирусологију у Вухану
Лабораторија П4 Института за вирусологију у Вухану - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
Пратите нас
САД и Кина ушле су у нови круг расправе о пореклу вируса корона: Вашингтон тврди да је вирус побегао из кинеске лабораторије у Вухану. По оцени руских експерата, Американци желе да оцрне Кину и свале на њу кривицу за пандемију из два разлога: ова земља је њихов главни конкурент а притом има и пријатељске и коректне односе са Русијом.
Вашингтон пребацивањем кривице на Пекинг, по мишљењу експерата, покушава и да скрене пажњу са сопствених биолабораторија које се налазе у различитим земљама света у којима су развијали низ опасних вируса.
Како је изјавио шеф ФБИ Кристофер Реј за „Фокс њуз“, ФБИ је одавно закључио да је извор пандемије највероватније потенцијални лабораторијски инцидент у Вухану.
Према речима Реја, Пекинг је учинио све да спречи напоре САД и других земаља да сазнају нешто више о пореклу пандемије. „Кинеска влада чини све што је могуће како би покушала да поремети и закомпликује тај посао (америчке владе и страних партнера). И то је несрећа за све“, изјавио је директор ФБИ.
Портпаролка кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг, коментаришући наводе ФБИ о лабораторијском пореклу вируса корона, саопштила је да се Кина противи сваком облику политичке манипулације под изговором тражења извора ковида 19.
„Кинеска страна категорички се противи сваком облику политичке манипулације под изговором проналажења извора (ковида). Укључивање обавештајних служби у научна питања је само по себи политизација овог питања“, истакла је портпаролка.
Она је такође напоменула да закључци засновани на фалсификованим извештајима америчких обавештајних служби немају никакав кредибилитет.

Покушај оцрњивања и застрашивања Пекинга

Како каже за Спутњик Николај Дурманов, доктор медицинских наука и експерт за биолошку безбедност, Американци овим потезом покушавају да оцрне и застраше Кину.
„Ако Вашингтон има доказе да су Кинези одговорни за развој вируса корона, нека их предоче. Па тек онда нека окриве Пекинг. Овако се то не ради. Сматрам да овим изјавама Американци покушавају да застраше Кину да би се ова земља држала по страни у украјинском сукобу. Они одавно сањају о томе да оптуже ову државу за економску кризу, смрт и патњу људи у читавом свету. Међитим, све је то празна прича Американаца“, објашњава саговорник Спутњика, подсећајући да је пандемија вируса корона прво погодила Кину.
Према мишљењу стручњака, Сједињење Државе су се сада обрушиле на Кину јер је ова држава њихов главни конкурент.
„Све је ово политичка кампања која је покренута против Пекинга из разлога што је Кина највећа економија у свету. Ова држава је велики конкурент америчкој хегемонији. И на овај начин Американци се боре да задрже своју позицију у свету. То је један од начина њихове борбе против Кине. Због тога им и не верујем у ово што говоре“, констатује наш саговорник.
Са овом оценом слаже се и руски политиколог Јуриј Светов. Према његовим речима, Сједињене Државе на све могуће начине покушавају да изврше притисак на Кину због њеног пријатељског и коректног односа са Русијом.
„Кинези не подржавају став Сједињених Држава о специјалној операцији у Украјини. А Американцима се то не свиђа. И они зато траже болна места Кине. Труде се да на ову земљу врше притисак са свих страна. То раде да би притиснули и приморали Кину да се понаша онако како њима одговора“, објашњава саговорник Спутњика.
Стручњак додаје да постоји још један разлог због ког Вашингтон пребацује кривицу на Кину.
„Они овако покушавају да скрену пажњу са њихових сопствених биолошких лабораторија. Труде се да пребаце одговорност на Кинезе“, наглашава стручњак.

Шта су радиле америчке лабораторије

Што се тиче самог развоја вируса корона, руски војни експерт и бивши члан Комисије за биолошко оружје при Уједињеним нацијама Игор Никулин не искључује могућност да је овај вирус развијен у Сједињеним Америчким Државама.
„Бивши амерички председник Барак Обама је 2014.године забранио извођење оваквих опасних експеримената на територији Сједињених Држава. Затим су Американци почели да их изводе у другим државама, међу којима су Швајцарска и Украјина. Например, поред града Харкова, постоји лабораторија у којој су се изводили експерименти, међу којима је и развој вируса корона. Тиме се бавила медицинска компанија „Метабиота“. У октобру, 2019. ако се не варам, они су од Пентагона добили новац у износу од 26.000.000 долара за тестирање овог вируса“, објашњава саговорник Спутњика, додајући да је од ове компаније велику корист имао и син америчког председника – Хантер Бајден.
Према мишљењу Никулина, Американци су развили вирус корона како би га искористили као биолошко оружје.
„Сједињене Државе су покренуле биолошки рат против целог човечанства. И то су урадиле да би после окривиле Кину. Мислим да би земље БРИКС-а требало да се уједине и поднесу групну тужбу против Вашингтона. Многе земље су настрадале због овог вируса“, наглашава стручњак.
На питање против које државе је развијен вирус корона, Светов каже да није искључено да су Сједињене Америчке Државе развиле овај вирус против својих геополитичких противника – Кине и Русије.
Подсетимо, портпаролка кинеског Министарства спољних послова изјавила је да Кина од самог почетка подржава и учествује у научним истраживањима која имају за циљ проналажење извора вируса корона.
„Порекло вируса је сложено научно питање и његово проучавање може и треба да се спроводи само у сарадњи са научницима из целог света“, изјавила је она.
Према њеним речима, група кинеских стручњака, заједно са стручњацима Светске здравствене организације, након обиласка релевантних лабораторија у Вухану, негирала је могућност лабораторијског порекла вируса корона.
Истовремено, још почетком марта прошле године Министарство одбране Русије је објавило да су Сједињене Државе потрошиле више од 200 милиона долара на рад 46 биолошких лабораторија у Украјини које су учествовале у америчком војно-биолошком програму. Према речима начелника руских јединица АБХ Игора Кирилова, један од приоритетних задатака украјинских лабораторија било је сакупљање и слање у САД сојева опасних инфективних болести, Колере, антракс и других. Притом кретање патогена није било под контролом СЗО или других међународних институција, а различити биолошки агенси и препарати тестирани су и на украјинским војницима, сиромашним грађанима и пацијентима психијатријских болница. По мишљењу руске стране, САД су се, кријући се иза научног рада, бавиле разрадом биолошког оружја у Украјини.
Према ранијим подацима Министарства одбране добијеним од украјинских радника, трагови активности САД су делимично уништени на дан почетка руске војне операције, а многи патогени су изнети из Украјине. На то индиректно указују и речи заменика америчког дражвног секретара Викторије Нуланд која је на саслушању у спољнополитичком одбору америчког Сената 8. марта прошле године потврдила да су се у Украјини налазили биолошки објекти у којима су вршена истраживања у области биолошке безбедности и изразила забринутост због могућности да ти материјали падну у руке руске војске.
Према подацима кинеског Министарства спољних послова, 336 биолошких лабораторија у тридесет земаља света налази се под контролом војног ресора Сједињених Држава.
Лаборант тестира узорке вируса корона у лабораторији у кинеском Вухану - Sputnik Србија, 1920, 01.03.2023
СВЕТ
Директор ФБИ: Вирус корона највероватније процурео из лабораторије у Вухану
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала